Pršet začalo už v pátek. To ale ještě žádná z dvou a půl tisíce domácností v povodí Smědé, Jeřice a Nisy netušila, že se jejich domovem prožene tisíciletá voda. Škody dosáhnou astronomických osmi miliard a pět lidí přijde o život.

„Měl jsem sbaleno na dovolenou, ráno v sobotu jsme měli vyrazit. Už v noci jsem ale dostal avizo, že voda na Jeřici stoupá a místo na dovolenou jsem v sobotu ráno odjel do práce. Postupně jsem objížděl přehrady. Vrátil jsem se večer, to už zasedal krizový štáb," popsal situaci před třemi lety ředitel Povodí Labe Jaroslav Jaroušek. Postupně byly povolány všechny složky záchranného systému. Kromě hasičů i policie a armáda.

Lidé, kteří se ještě ráno snažili zachránit majetek, zoufale vyhlíželi z půdních oken vrtulníky, aby zachránily holý život.

Apokalypsa, která ještě dneska přináší s dešťovými kapkami noční můry. „Jen díky fungujícímu systému záchranky nepřišlo o život víc lidí," zdůraznil opakovaně ředitel letecké záchranky Stanislav Mackovík.

Tisíciletá voda se valila hlavně po západní straně Jizerských hor, kde napadlo dvě stě, místy až 270 milimetrů vody.

Opačná strana Jablonec a Liberec, zůstala uchráněna. Díky menší intenzitě srážek i díky přehradám. „Vzpomněl jsem si na to nedávno, když Jabloncem protekla jen desetiletá voda. Bylo to nejvíc za posledních padesát let a lidé byli vyděšení. Zdaleka přitom nezažili to, co lidé v Chrastavě nebo na Frýdlantsku," připomíná ředitel Povodí v souvislosti s výstavbou kritizované protipovodňové štoly. „Lidé by měli zůstat před přírodou pokorní. A tam kde se dá škodám zabránit, je zbytečné toho nevyužít," zdůrazňuje.¨

Bílý Kostel při kulminující povodni

Jak vám povodně 2010 změnily život?

Kateřina Andršová, Víska, Docela významně. Skoro všechno, co jsme vybudovali dva roky před tím, nám vzala voda. Takže jsme začínali úplně od začátku. Dneska jsme z nejhoršího venku, ale pořád v nás zůstává strach z každé další vody.

Iveta Běhavá, Chrastava, Povodeň jsme měli po okraj vstupu domu, což je asi 50 cm. Velká voda ovlivnila ale chod naší trafiky, protože lidé začali investovat do oprav bydlení. Dobrá nebyla ani infrastruktura centrem, voda strhla most.

Eva Rybářová , Bílý Kostel nad Nisou, Povodně zasáhly hodně mých kamarádů a známých, já bydlím na kopci, takže voda se nám vyhnula. Když opadla, rozhodla jsem se, že budu pomáhat.

Romana Hedbávná, Chrastava, Hlavně mě to ovlivnilo psychicky, protože jsme byli vytopeni skutečně ve velkém rozsahu. S každým dalším deštěm sledujeme situaci, psychika dělá moc. V domě jsme měli vodu 185 cm v přízemí.

Jitka Janáčková, Bílý Kostel nad Nisou, Kdykoliv zaprší, mám nepříjemný pocit, koukám na internet, jak na tom Nisa je. Jak člověk bydlí u řeky, vždy to je o tom, že člověk se s ní musí naučit žít nebo odejít.

Martina Karatsioli, Dětřichov, Já jsem díky povodni poznala svého muže. U nás v Dětřichově vzala povodeň most a hasičárnu. A on přijel zhruba po roce je znovu postavit. Dneska spolu máme i dceru. Jsem asi jedna z mála, které voda přinesla něco dobrého.