Kvůli nebezpečným situacím, jež v těchto dnech nejsou na libereckém letišti žádnou výjimkou, se na statutární město Liberec s prosbou o pomoc obrátil Aeroklub Liberec.

„Dochází zde ke každodennímu narušování plynulosti a hlavně bezpečnosti letištního provozu, zahrnující mimo jiné i provoz letecké záchranné služby. Ta je nejvíce ohrožována draky, neoprávněně vypouštěnými v prostorách letiště a jeho okolí," uvedl za Aeroklub Liberec Václav Kmínek, vedoucí letového provozu. „Často se stává, že přistávající letadlo musí přistání přerušit a opakovat kvůli drakiádě a pohybu osob po vzletové dráze. Jako provozovatelé letiště se snažíme nebezpečným situacím předcházet rozdáváním letáků, osazováním celého letiště informačními a zákazovými cedulemi a osobními domluvami. Je to však málo," dodal.

Podle Václava Kmínka si Liberečané neuvědomují, že areál je především letištěm s aktivním vnitrostátním, ale i mezinárodním provozem. Cílem Aeroklubu Liberec není letiště oplotit a zcela sem zakázat občanům vstup. Jak doplnil Kmínek, je ale potřeba stanovit pravidla pohybu občanů, a dohlížet na jejich dodržování. V centrální části plochy totiž platí zákaz nejen pouštění draků a venčení psů, ale i jakéhokoliv volného pohybu lidí.

K poslední nebezpečné situaci došlo na letišti 18. října, kdy rodina vypouštěním papírového draku ohrozila přistávací manévr vrtulového letounu. Jen shodou šťastných okolností a šikovností pilota nedošlo ke střetu stroje s lidmi a událost nedospěla k tragickému konci.

„Plocha letiště není místem pro rodinné pikniky, kde by si každý mohl dělat, co chce. Je to prostor pro přistávání a vzlet letadel. Jde zde nejen o život lidí, kteří se tu neoprávněně pohybují, ale také pilotů. Bezmotorový kluzák se hůře ovládá než stroj s motorem. Navíc není při přistávání slyšet," upozornil náměstek primátorky Jiří Šolc. „Chceme jako vedení města aeroklubu pomoci. Od listopadu budou na letišti probíhat častější kontroly městské policie, osadíme areál novými dopravními značkami a cedulemi a budeme výstrahu publikovat v našem Zpravodaji," doplnil s tím, že vybudovat plot kolem celého areálu by stálo několik desítek milionů korun, což je nad finanční možnosti města.