Rádoby značkové voňavky nebo zlaté prsteny. Podomním a pouličním prodejcům je v Liberci nejspíš konec. Město chce od 25. března regulovat pochybné obchodníky novým tržním řádem.

„Po dlouhých peripetiích s ministerstvem a Libereckým krajem se nám řád podařilo schválit," sdělila primátorka města Martina Rosenbergová. V minulosti platící vyhlášku zrušil Ústavní soud. Nový tržní řád bude zakazovat pochůzkový prodej v celém Liberci včetně Vratislavic nad Nisou. Výjimku od města obdrží jen pořadatelé veřejných sbírek. Zákaz pouličního prodeje se nebude vztahovat ani na koupaliště nebo třeba sportovní zařízení.

Výjimky v novém tržním řádu

- Řád se nevztahuje na tržiště (od 6:00 do 22:00) a předzahrádky restaurací od 1. dubna do 31. října (od 7:00 do 22:00)
- Výjimkou jsou charitativní sbírky nebo vánoční prodej ryb, stromků, jmelí a chvojí (od 27. listopadu do 26. prosince)
- Prodej pomlázek a kraslic je povolen 20 dní před velikonocemi

„Tržní řád zakáže i pouliční nabízení různých služeb operátorů," dodala Martina Rosenbergová. Do problémů se podle ní můžou dostat i dealeři elektřiny. „Pokud si je neobjednáte a obtěžují vás, tak i na ně se vztahuje nový tržní řád," doplnila primátorka. Rada města totiž odsouhlasila i omezení podomního prodeje.

Nový tržní řád tak těší nejen Liberečany, ale i městské strážníky, kteří dostali do rukou „zbraň" na pokoutné prodavače. „Změnu vnímáme pozitivně," poznamenal ředitel libereckých strážníků Ladislav Krajčík. Stížnosti na pouliční prodavače přijímají strážníci pravidelně.

„Oznámení, kdy si lidé stěžují na pouliční prodej, jsou častá," dodala mluvčí liberecké městské policie Daniela Bušková. Strážníci do této doby neměli šanci jak s prodejci bojovat.

Vedení města koketovalo i s myšlenkou zákazu žebrání, které trápí především centrum Liberce. Podobná vyhláška se proto může objevit, co nevidět.