Liberecký kraj ji právě ocenil titulem Výrobek roku. Na trhu je přitom teprve od jara. „Je dělaná tak, aby nejlépe chutnala za studena. Když si ji vyndáte z batohu,“ přiblížil původ názvu klobásy ředitel lomnických jatek Miloš Hvězda. Turistická klobása je složena ze 100% vepřového masa z českých chovů, dochucená je přírodním kořením ze Slovenska. Nejprve se vaří a pak udí. Zatím je k sehnání na farmářských trzích, kde slaví úspěch. „Do supermarketů ji dodávat nehodláme, ani by tam nezapadala,“ upozorňuje ředitel.

Titul Výrobek roku získaly i další potraviny. Mléčnou ovládlo Příšovické máslo firmy Plastcom, Jizerské pekárny bodovaly s Podhorským chlebem a bezlepkovými rakvičkami, džus Červená řepa s jablkem přinesla výhru Moštovně Lažany, Semilská pekárna zaujala svou Smaženkou.