Česky umí už jen pár vět, protože od narození žije v New Yorku. Ale vlohy po předcích nezapře. Stejně jako jeho pradědeček Herbert Masaryk se věnuje umění. Zato politika, která byla vlastní jeho prapradědečkovi, prvnímu československému prezidentovi Tomáši Garrigue Masarykovi, je mu poněkud cizí. A miluje sport, což se v jeho rodině také moc nenosilo. Jenže nebýt hokeje, neocitl by se Tomáš Kotík včera v Liberci, kde se zrovna klepalo na základní kámen Rezidence Masarykova.

„Jsem v Čechách na pozvání hokejového svazu, abych předal Masarykův pohár vítězi extraligy. Když jsem se dozvěděl o projektu, který nese rodinné jméno, nedalo mi to a musel jsem ho na vlastní oči vidět. Podle plánů vypadá skvěle,“ řekl Kotík na zatím holé pláni po bývalém výstavišti LVT.

Už na podzim 2018 by tam ale měly stát první dva bytové domy z celkem šesti plánovaných. „O byty v rezidenci je obrovský zájem, už teď děláme rezervaci na druhou etapu,“ sdělil Radek Kotrč, předseda představenstva Develop Industry, která za projektem stojí. Dohromady by tak na místě bývalého výstavního pavilonu A mělo vzniknout 144 bytů různých velikostí. Stavaři už z místa odstranili černé skládky a prořezali zarostlou stráň pod Ondříčkovou ulicí. Do původního koryta by se měl vrátit i dnes zatrubnění Jizerský potok. „Chceme se co nejvíce přiblížit této lokalitě, která byla koncipována jako zahradní město,“vyzdvihl hlavní devizu prostoru mezi Severočeským muzeem a Lázněmi Kotrč.

Jenže právě nové domy v historické části Liberce jsou některým trnem v oku. „Nemám nic proti bytové výstavbě. Ale myslím, že sem by se hodily nižší domy, které nebudou mít osm pater a nebudou tak hustě na sobě,“ podotkl Josef Hrubý, který nedaleko Masarykovy třídy bydlí. I přes dřívější petiční akci ale památkový úřad žádné narušení památkové zóny moderními stavbami neshledal.