Téměř čtrnáct tisíc balíků během čtyřiadvaceti hodin projde v těchto dnech rukama pracovníků libereckého depa České pošty. Zatímco město se teprve probouzí do pošmourného rána, v hanychovské třídírně vrcholí práce. Po celou noc zde devatenáctitunové kamiony přivážely a odvážely balíky i dopisy z celé republiky a možná i z celého světa. Na ozářené rampě, kde se nakládají do známých modrožlutých aut balíky všech tvarů a barev, poznávám i známé tváře. Ti přece vozí poštu i nám…

Black Friday rovná se černá sobota

„Nejhorší období začíná tak v polovině prosince a končí den před Štědrým večerem. Největší zápřah jsme měli po Black Friday, to byla pak černá sobota," směje se vedoucí depa Michael Baloun při vzpomínce na den, kdy internetové obchody prodávaly zboží bez poštovného.

E-shopy a vůbec možnost objednávat všechno od hraček přes elektroniku až po oblečení z pohodlí domova zvyšují v době adventu množství balíků až o třetinu. Na rozdíl od nich však nijak dramaticky nestoupá počet listovních zásilek. A na vině je opět internet. Vánoční přání na pohlednicích už podle vedoucího posílá jen pár skalních nadšenců většinou ze starší generace. Těm mladším stačí e-maily, textové zprávy nebo sociální sítě. Podobně je tomu i v celé republice. Jak potvrdil mluvčí České pošty Matyáš Vitik, oproti například červnu je už v listopadu nárůst přepravených balíků o třicet procent. Jak dále dodal mluvčí, procenta rok od roku stoupají a přibývá i počet balíků ze zahraničí.

V libereckém depu je zajímavý poměr odchozích a příchozích balíků. Zatímco do Liberce, odkud se zásilky distribuují dále do Frýdlantu, Jablonce, Chrastavy nebo Hodkovic, se sváží z celé republiky v těchto dnech kolem šesti a půl tisíc balíků, na opačnou stranu směrem do sběrného přepravního uzlu v Praze a dál do světa jich míří až sedm tisíc. Ve valné většině se také jedná o zásilky internetových obchodů.

Pomáhají důchodci

Aby i do libereckých domácností dorazil Ježíšek včas, musí zdejší depo každoročně posilovat počet zaměstnanců. „Na celém obvodě jich pracuje přes tři sta dvacet, u nás se jich střídá kolem sedmdesáti, ale teď jsme museli přijmout na výpomoc i studenty a důchodce," líčí vedoucí, když procházíme halou plnou balíků. Některé udivují svým rozměrem. „A to se nám dokonce snížila maximální váha z tuny na 850 kilogramů," komentuje vedoucí. I tak mají zaměstnanci co dělat, „ještěrku" byste tady hledali marně. „Někdy je to velký problém," brblá si pod vousy jeden ze zaměstnanců.

Pošťák zvoní i v neděli

Jak dále vedoucí dodává, i v předvánočním čase se Česká pošta snaží plnit své heslo Dneska podáte, zítra dodáme, proto u vás doručovatelé mohou tento víkend zazvonit i v sobotu odpoledne, ve výjimečných případech dokonce v neděli.