Liberec -  Liberecká porodnice stále zvyšuje komfort pro čerstvé maminky i jejich děti. Nově přichází nejen s vyspělejším technickým vybavením, ale také s rozšířenou nabídkou nadstandardní péče.

„Investovali jsme ze svého více než milión korun na modernizaci prostor a zpříjemnění prostředí. V rámci celkových nákladů se sice tato částka může zdát bezvýznamná, ale snažíme se, aby se komfort porodnice zvyšoval," sdělil ředitel liberecké nemocnice Luděk Nečesaný, podle kterého je porodnice výkladní skříní nemocnice.

Porodnická část prošla během letoška nákladnou rekonstrukcí. Po jarní modernizaci ambulance přišlo na řadu i lůžkové oddělení.

Více nadstandardů

Byla rozšířena nabídka nadstandardních pokojů, jejichž počet se zvýšil ze tří na čtyři. Dva třílůžkové pokoje byly přestavěny na dvoulůžkové s vlastním sociálním zázemím.

Velkou změnu pak nemocnice plánuje pro matky, které prodělaly císařský řez. „Maminky, které budou uloženy na tento pokoj, budou mít možnost být bezprostředně po porodu se svým miminkem," objasnila vedoucí lékařka liberecké porodnice Ivana Bydžovská. Momentálně musí matky po císařském řezu strávit noc na jednotce intenzivní péče, která je na jiném patře. „Péče bude samozřejmě o tom, co maminka v daném stavu zvládne," ubezpečila dále Bydžovská. Pokoj, který je umístěn v přední části porodnice, bude k dispozici od 1. ledna příštího roku.

Nová technika

Vrchní sestra Zuzana Paukertová upozornila také na další novinku, ta se týká technického vybavení porodnice, které přispěje ke zvýšení komfortu tentokrát nastávajících maminek. „Jedná se o pět nových kardiotokografů a několik centrálních monitorů," upřesnila dále vrchní sestra. Tyto přístroje sledují srdeční činnost nenarozeného dítěte a činnost dělohy. „Největší výhoda spočívá v tom, že lékař může sledovat činnost všech přístrojů současně, nemusí tedy běhat po několika patrech a stresovat matky," dodala sestra.

Letošní novinkou je také zavedení terénní péče, kdy mohou nastávající maminky či ty v šestinedělí využít služeb porodní asistentky. „Tato péče zahrnuje předporodní kurzy a návštěvu poradkyně v domácím prostředí, nesměřuje v žádném případě k domácím porodům," ujistila Paukertová.

Liberecká porodnice patří k největším v kraji. Počet porodů se loni pohyboval kolem 1430, letos by mohl být vyšší.