Smyslem dopravně-bezpečnostní akce, kterou organizuje Policejní prezidium spolu s oddělením BESIP ministerstva dopravy, je seznámit chodce i cyklisty s následky nehod, které sami zaviní anebo jsou jejich účastníky. „Při dopravně preventivní akci budeme oslovovat jak chodce, tak i cyklisty a připomeneme jim základní pravidla, jak se bezpečně chovat v silničním provozu," vysvětlila podstatu akce policistka, která se zabývá prevencí, Jana Světlá

Rady mladým chodcům- Než přejdeš ulici, rozhlédni se vlevo, vpravo, a ještě jednou vlevo. Pokud nic nejede, můžeš přejít.
- Je-li u přechodu semafor, čekej na zeleného panáčka, ale stejně se ještě pořádně rozhlédni. Nikdy nepřecházej na červenou!
- Míč je tvůj kamarád na hřišti. Na silnici či chodníku si s ním však hrát nesmíš.
- Když se něco stane, neztrať rozum, zavolej rodičům, babičce nebo na linku 158.

Celý tento týden se proto chodci i cyklisté mohou na mnoha místech Libereckého kraje setkat s policisty. V Liberci vytipovali policisté dvě stanoviště přechod u základní školy v ulici Česká a přechod pro chodce se světelnou signalizací v Sokolské ulici, kde vede také cyklostezka poblíž čerpací stanice Benzina. „Budeme seznamovat chodce i cyklisty s postihy, které je čekají v případě, že nebudou dodržovat pravidla silničního provozu, zejména pak přecházení vozovek mimo vyznačené přechody. Chceme je ale také upozorňovat na nezbytnost reflexních prvků na oblečení v případě snížené viditelnosti," doplnila mluvčí krajské policie v Liberci Vlasta Suchánková.

Právě přechody pro chodce jsou jedním z nejkritičtějších míst, kde dochází k nejčastějším střetům. Své o tom ví také ředitel liberecké záchranné služby Stanislav Mackovík: „Pokud vyjíždíme ke sraženým chodcům, jsou to ve většině případů právě přechody pro chodce. Mnohdy jde o velmi nepříjemná a vážná zranění hlavy nebo horních či dolních končetin. V lepším případě mají pacienti mnohočetné pohmožděniny anebo oděrky," popsal Mackovík.

U cyklistů pak podle něho záleží na mechanismu pádu, a zda mají ochranné pomůcky. „Pokud nemají přilbu, jedná se o vážné až tragické poranění hlavy," konstatoval ředitel záchranné služby s tím, že v lepším případě mají cyklisté poraněná žebra anebo zlomeniny rukou či nohou.

Rady mladým cyklistům- Před jízdou si zkontroluj, zda máš své jízdní kolo v pořádku.
- Nauč se předpisy o silničním provozu.
- Při jízdě po ulici jezdi vždy při pravé straně.
- Při jízdě vždy drž řídítka oběma rukama.
- Při změně směru jízdy dej vždy včas znamení upažením pravé nebo levé ruky podle směru odbočení.
- Při jízdě po ulici ve skupině jezdíme vždy za sebou.
- Při jízdě se plně věnuj provozu na silnici.
- Do deseti let jezdi jen v doprovodu dospělé osoby.
- Nevoz na kole své kamarády.
- Během jízdy nejez, nepij a netelefonuj.
- Cyklistická helma ti může zachránit život.
- Oblékej se do pestrého reflexního oblečení.
- Nezapomínej na zabezpečení kola proti zlodějům.

Barbora Silná