Silný vítr provázel podle Klímové lokální bouřku, extrémní srážky ovšem nepřinesla. V Jarní ulici v Železném Brodě museli ale hasiči zajistit střešní krytinu u dvougaráže, kterou uvolnil silný vítr. "Na Chlístově udeřil blesk do památkově chráněného stromu, který je prasklý a hrozí pádem," doplnila mluvčí.

Podle informací ze Správy železnic zastavily spadlé stromy i provoz vlaků na tratích z Lomnice nad Popelkou na Starou Paku a také ze Semil na Košťálov, a ze Semil do Železného Brodu, tam už byl ale provoz obnoven. Spadlý strom večer zastavil i provoz na trati z Rumburku do Krásné Lípy v sousedním Ústeckém kraji.

Harrachovem se prohání novodobí gladiátoři
OBRAZEM: Harrachovem se prohání novodobí gladiátoři

Popadané stromy a ulámané větve přerušily na několika místech dodávky elektrické energie. "Hlášené máme čtyři poruchy na vedení vysokého napětí na Českolipsku, Jablonecku a Semilsku," řekla ČTK severočeská mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová. Bez proudu zůstalo podle ní po bouřce zhruba 700 domácností v oblasti Nového Boru - Arnultovic, na Semilsku v Záhoří, Chchelně nebo Syřenově, na Jablonecku v okolí Železného Brodu, Proseči a Záhoří. "Na odstranění poruch se pracuje, dodávky by měly být ještě teď večer obnoveny," dodala.

V souvislosti s popadanými stromy na silnici 10 u Železného Brodu řešili policisté i havárii osobního auta, které skončilo na střeše. "Když ale policisté na místo dorazili, nikdo v autě nebyl, podle svědků řidič odešel," doplnila krajská policejní mluvčí Ivana Baláková.