Podle posledního návrhu by to na Liberecku mělo být celkem 121 hektarů. Kromě Frýdlantska se má část území pro Polsko ukrojit i v Jeseníkách a na Ostravsku. „S něčím takovým nemůžeme absolutně souhlasit. Les v Horním Vítkově je součástí českých zemí minimálně od 11. století, vedou přes něj komunikace, je tam prameniště potoka, nejlukrativnější honitba pro místní myslivce i ložisko nerostného bohatství, kde se v minulosti těžila cínová ruda," hřímá starosta nad složkou dokumentů a map.

V místním supermarketu o tom diskutuje skupinka důchodců: „Nejde mi na rozum, proč máme vracet, co Polákům nikdy nepatřilo."

Nároky Polska vznikly jako důsledek sporu o Těšínsko, který se mezi Československem a Polskem vedl od rozpadu Rakousko-Uherska v roce 1918. Mezistátní smlouva byla podepsána v roce 1958. Tehdy se s konečnou platností vytyčily státní hranice. Na přání polské strany došlo k jejich narovnání. Polákům vadila příliš klikatá hraniční čára, požadovali rovnější, aby se hranice daly lépe střežit. Hranice se zkrátila o 80 kilometrů a na 85 místech se pozemky českých majitelů ocitly na polské straně nebo naopak. Po roce 1989 ale Polsko spočítalo, že při narovnání přišlo o 368 hektarů, a spor byl obnoven.

„Našel jsem si tu smlouvu z roku 1958. Stojí v ní, že veškeré majetkové nerovnosti jsou vyrovnány. Nějaké ujednání ministrů zahraničí (poz. redakce: na dalším vypořádání se v roce 1992 dohodli ministři Jiří Dienstbier a Krzysztof Skubiszewski) přeci nemůže být nadřazené mezinárodní smlouvě. Je to bezprecedentní skandál, představitelé státu se zbavují části vlastní země bez jakékoli právní opory. Pokud se ministerstvo rozhodne dát území Polsku, bude se Chrastava soudit," dodává Canov. Za obcemi z Frýdlantska stojí i Liberecký kraj. „V hnědouhelném dolu Turów, který je hned za hranicí, se připravuje rozšíření dobývacího prostoru. Lidé si snahy o posunutí hranice s plánovaným rozšířením dolu spojují," řekl hejtman Martin Půta.

„Rozšíření dolu znamená i delší fungování elektrárny u sousedů, za kterou obyvatelé regionu nikdy neměli žádnou kompenzaci," řekl. „To česko-polským vztahům nepomáhá," dodal hejtman.