„Informaci o tom, že se má v objektu nacházet nástražné výbušné zařízení, jsme přijali kolem deváté ráno. Hned na to jsme začali s vyklízením,“ sdělil policejní mluvčí krajské policie Vojtěch Robovský.

Kvůli anonymní pohrůžce zkolabovalo na dopoledne dolní centrum města. Nejezdily tramvaje a terminál MHD fungoval jen částečně i pro autobusou dopravu. „Obnovit provoz se podařilo kolem půl dvanácté, pak trvalo dvacet až třicet minut, než se vše srovnalo a spoje začaly jezdit podle jízdního řádu,“ sdělila mluvčí dopravního podniku Martina Poršová.

Ilustrační fotografie.
PŘEHLEDNĚ: Opravy silnic začaly. Které uzavírky se letos v Liberci chystají?

„Tramvaje na linkách 2 a 3 končily na Rybníčku, náhradní doprava do Lidových sadů nebyla zavedena kvůli ucpaným objízdným trasám. Tramvaje na trati do Jablonce jezdily jen mezi Jabloncem a Vratislavicemi. Dále byla nasazena náhradní autobusová doprava, ovšem její provoz byl nepravidelný, vzhledem k chaosu, který tady byl,“ popsal na místě dopravní ředitel dopravního podniku Oskar Zappe.

Cestujícím, kteří hledali, odkud jim jede jejich spoj, pomáhali zaměstnanci podniku v reflexních vestách. Autobusy nezastavovaly na zastávkách na straně Fora, ale směrem k bývalému Plauditu. „Spoje nabíraly zpoždění kvůli zácpám. Řidiči aut chtěli jet do Fóra, tam zjistili, že tam jsou policisté, a zácpy narůstaly,“ dodal Zappe.

Na dni otevřených dveří Farmy pod Ještědem si mohli příchozí vybrat z mléčných výrobků i pohladit kozy.
FOTO: Kozí farma otevřela dveře zvědavcům a mlsounům

Vedení OC Fora se během dne k situaci konkrétně nevyjádřilo. Ztráty dvou a půl hodinové výpadku se teprve sčítají, ale řadu obchodníků vyjde takovýto „vtípek“ draho. „Vezměte si, že se tady za dvě hodiny protočí kolem 150 lidí a útrata je kolem 150 korun na jednoho,“ sdělila servírka jedné ze zdejších kaváren, která nechtěla zveřejnit jméno.

Dvou a půl hodinový výpadek nechtěla komentovat ani manažerka zdejší pobočky McDonald´s. Některým zaměstnancům ale přišla nečekaná pauza vhod. „Aspoň jsme na sluníčku,“ okomentovala skupina prodavačů. Podle nich probíhalo vyklízení v poklidu. „Lidem se spíše nechtělo, rozhodně se nikdo nebál. Ale šli,“ sdělila prodavačka Marie.

Úklid odpadků v Dolní Řasnici na Liberecku v rámci celorepublikové akce Ukliďme Česko
FOTO: Pytle do rukou! Dobrovolníci začali s velkým úklidem i na Liberecku

Anonymní ohlášení bomby momentálně vyšetřují liberečtí kriminalisté. Letos se jedná o první podobnou událost. Během loňského roku vyjížděla policie ke čtyřem podobným případům. „U dvou se podařilo pachatele vypátrat,“ doplnil policejní mluvčí. Za šíření poplašné zprávy hrozí pachateli až tři roky ve vězení.