Loni na podzim to napravil a Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) s odpuštěním pokuty souhlasil. Žádná škoda nevznikla. „Návrh dohody ale ministerstvo financí zamítlo," řekl primátor Tibor Batthyány .

Liberec podle ministerstva dostatečně nedoložil, že by pro něj pokuta ve výši kolem 20 milionů korun byla vážnějším problémem. „Argumentují, pro mě dost nešťastně tím, že jsme dostatečně nezdokladovali, že 18 milionů plus čtyři miliony příslušenství je zásah do našeho rozpočtu," uvedl Batthyány.

Město doufá, že vyvázne bez pokuty

Podle primátora je ale šance na odpuštění pokuty stále velká. S ÚZSVM se město už domluvilo, že žádost vypracuje znovu a doplní ji. Postup úředníků ministerstva se ale primátorovi nelíbí. „Možná by stačilo, kdyby nás poptali, abychom doplnili ty informace. Mohli jsme si ušetřit spoustu času, takže tam opravdu úřední šiml zapracoval," řekl.

„Možná by stačilo, kdyby nás poptali, abychom doplnili ty informace. Mohli jsme si ušetřit spoustu času, tam opravdu úřední šiml zapracoval." Tibor Batthyány, primátor Liberce

Několikapatrovou budovu v hodnotě 35 milionů korun získal Liberec bezúplatně od státu v roce 2005 pod podmínkou, že kancelářský objekt bude sloužit jen pro výkon státní správy a město ho nesmí ani částečně pronajmout neziskovým organizacím.

Úřední šiml

Radnice se ve smlouvě také zavázala k tomu, že po 20 let nezřídí k nemovitostem zástavní právo, ani je jinak nezatíží právem ve prospěch třetích osob.

To porušila v roce 2010, když dala budovu do zástavy České spořitelně. Byl to jeden z mnoha objektů, jimiž se rozhodla ručit za dluhopisy v hodnotě dvou miliard korun. Porušení podmínky převodu nezaregistroval tehdy nikdo v orgánech města ani na ministerstvu financí, které muselo vydání dluhopisů a zástavy schválit.

ÚZSVM si pochybení všiml před třemi lety a po městě požadoval pokutu ve výši zůstatkové hodnoty budovy, ta odpovídá částce 18,65 milionu korun. Po zrušení zástavy úřad souhlasil s odpuštěním pokuty.

Dohodu ale musí schválit ministerstvo, které je nadřízeným orgánem ÚZSVM. Pokud se tak stane, Liberec zaplatí jen necelých 20 000 korun za posudek, který si v rámci sporu nechal ÚZSVM vypracovat.