Únava, deprese, bolest, špatné vyjadřování, snížené pohybové schopnosti. Roztroušená skleróza (RS) patří mezi závažná onemocnění postihující centrální nervový systém. Může začínat nenápadnými symptomy, končit však může i invalidním vozíkem.

Roztroušená skleróza není léčitelná, vývoj nemoci se však dá zpomalit. Důležité je odhalit ji včas, což je však vzhledem k tomu, že nemá specifické příznaky, velice obtížné. Pacienti podstupují samozřejmě náročnou léčbu, medikamenty však samy o sobě nestačí.

Hledá se 16 tisíc

„Léky nejsou samospásné, je nutné, aby lidé postižení touto nemocí začali také dbát o své tělo a cvičili," říká Veronika Borkovcová, předsedkyně liberecké odnože organizace Roska, která sdružuje pacienty s touto nemocí na Liberecku. Zároveň upozornila na akci, která se koná už tento víkend. V rámci celostátní kampaně Hledá se 16 tisíc dorazí do libereckého klubu Endorfin expedice terapeutů, pacientů i dobrovolníků, aby upozornili na závažnost této choroby i laickou veřejnost. Cvičení začíná v neděli 14 hodin.

Přednostně je však akce určena lidem s roztroušenou sklerózou. 16 tisíc totiž není náhodné číslo, je to počet nemocných, po kterých „pátrají" pořadatelé Maratonu cvičení pro pacienty s RS, aby je přiměli zapojit se do projektu. Protáhnout tělo mohou nemocní také v rámci liberecké Rosky, která každé úterý pořádá cvičení, možné jsou i konzultace. Na celém světě trpí touto zákeřnou chorobou 2,5 milionu lidí, v ČR to je kolem 1718 tisíc.