Na přechod se proto aktuálně začala zaměřovat liberecká městská policie. „Strážníci na přechodu v ulici Lipová působí, a to vždy v ranní špičce v době od půl osmé zhruba do půl deváté,“ uvedla mluvčí městské policie Daniela Bušková.

Jejich úkol je jednoduchý, chodce před „zebrou“ zastavují a pouštějí je po větších skupinkách, podobně jako třeba u škol. „Městská policie není tím, kdo řídí dopravu, ale může ji usměrňovat,“ vysvětlil ředitel strážníků Ladislav Krajčík.

Ilustrační foto
Pacienty s otravou začínají lékaři propouštět domů. Příčinu nadále vyšetřují

Podle něj jsou strážníci připraveni v případě potřeby vypomoci u přechodu odpoledne. „Je to pokus, musíme vyzkoušet, jak to bude fungovat. Když se to osvědčí, můžeme to rozšířit na další místa,“ dodal.

Lokalita je přitom problematická řadu let, na vhodnost zřízení semaforů upozornila už dopravní studie, kterou si město nechalo vypracovat v roce 2013. Ani během pěti let se však u přechodu neobjevily. Podle nového vedení Liberce by mohly být nainstalovány v příštím roce.

Babybox. Ilustrační foto.
Do babyboxu v Turnově odložili holčičku. Dostala jméno Světlana

„Aktuálně se zpracovává projekt pro stavební řízení. Nejdříve musel být proveden matematický model na plánovanou zástavbu na Perštýně. Dopravní řešení bude známo z projektu, který bude dokončen v prvním pololetí příštího roku,“ uvedla mluvčí města Jana Kodymová.

Do té doby se alespoň během špičky budou chodci a řidiči řídit pokyny strážníků. Městské policii tím náklady stoupnout nemají, strážníci přechod ohlídají během své běžné směny.

Onkologie. Ilustrační foto.
Koupí slona u stánku organizace Amelie pomůžete pacientům s rakovinou