Rychle, bez sebemenšího náznaku emocí proběhlo v pondělí v podvečer ustavující zastupitelstvo ve Vratislavicích nad Nisou. Starostou se opět stal Lukáš Pohanka (SLK), který byl z postu šéfa radnice městského obvodu loni v září sesazen kvůli údajně špatnému hospodaření. Jeho kritici se sice na zasedání do kulturního centra dostavili, ale byl naprostý klid.

„Překvapilo mě, že mé jmenování do funkce neprovázely emoce ze strany mých odpůrců. Před čtyřmi lety tomu tak bylo a něco obdobného jsem očekával i nyní," řekl starosta Pohanka po ukončení zasedání.

To trvalo asi pětatřicet minut. Během této doby si noví i staronoví zastupitelé zvolili ve veřejné volbě také místostarostu a tři radní.

Druhým mužem Vratislavic se stal Jiří Mejsnar (SLK). V radě zasednou Lenka Tarabová (VpV), Vladimíra Hoření (SLK) a Vladislav Krušina (SLK).

„Vzhledem k tomu, že to není poprvé, co jsem se ocitl v pozici starosty, tak mohu svědomitě říci, že vím, co mě čeká. Přede mnou je spousta práce. Zkušenosti, které mám, využiji k tomu, aby Vratislavice byly stále dobrým místem pro život," pronesl k veřejnosti Pohanka. 

Starostové pro Liberecké kraj vyhráli komunální volby ve Vratislavicích s velkou převahou. V 15členném zastupitelstvu získali devět mandátů (48,08 procent).

Druhé skončilo Pro Sport a Zdraví v čele s dnes už bývalým starostou Alešem Preislerem (2 mandáty). Po jednom zastupitelském křesle získali ještě občanští demokraté, komunisté, ČSSD a Volba pro Vratislavice.

Pohanka prý zase skončí

Podle Preislera je pouze otázkou času, než starosta Pohanka bude muset svou funkci znovu opustit.

„Židle se pod ním kýve už nyní. Důvodem je mimo jiné trestní oznámení, které jsem ještě jako starosta podával kvůli služebním vozům. Policie už si jedno odvezla k expertize. V době Pohankovy vlády na něj byly vystavěny pochybné faktury. Někdo chtěl městský obvod okrást. Celkem se jedná asi o 70 tisíc korun," tvrdí exstarosta Preisler. Deník o případu informoval.