Termální lázně v Chrastavě, které se pro veřejnost s velkou slávou otevřely ke konci loňského roku, se dostaly do hledáčku turistů a také policistů. Ti prověřují údajný dotační podvod za téměř padesát milionů korun.

Ozval se hejtman

Trestní oznámení na společnost Dům pohody podal hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK). „Kontrola odhalila problém, příjemce dotace měl s penězi nakládat doslova tak, jak chtěl. Stavební práce byly provedeny úplně jinak nebo nebyly provedeny vůbec, nevíme, zda to byl úmysl, proto jsem podal trestní oznámení," řekl předseda rady Regionálního operačního programu Severovýchod (ROP) a hejtman Martin Půta.

Z vody s mořskou solí skok mezi kapry Výstavbu termálních lázní v Chrastavě vedle Zámečku provázely problémy od samého začátku, projekt byl na stole už v roce 2008. Soukromý investor ale záměr několikrát odložil. Zdržel ho boj o dotace, které činí asi 60% celkových nákladů, zbytek hradí ze svého společnost Dům pohody. Stavbu prý zbrzdily i stavební komplikace. Ukázalo se totiž, že podloží není takové, jaké investor předpokládal. Všude je samý jíl. Druhá etapa výstavby měla být dokončena letos na jaře. Rekreační areál se nachází na ploše o rozloze pět hektarů. Jeho součástí jsou a mají být termální lázně s „mořskou" vodou, celoroční venkovní bazén, amfiteátr, solária, sauna, masáže, rybník pro rybáře nebo jízdárna.

Regionální rada Severovýchod Půtův krok kvituje. „Prví fáze byla ukončena, proplatila se dotace 58,6 milionu korun. Druhá fáze zatím není dokončena, dosud bylo proplaceno 54 milionů korun z dotace (celková částka z ROP Severovýchod činí 81,9 milionu korun). Během fyzické kontroly projektu jsme přišli na nesrovnalosti ve fakturaci, takže máme podezření, že příjemce dotace vyfakturoval stavební práce, které nebyly provedeny," upřesnila mluvčí Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod Eva Jouklová. Zároveň dodala, že rada podala na krajské státní zastupitelství v Liberci oznámení o skutečnostech nasvědčujících spáchání trestného činu. „Pokud by se naše podezření prokázalo, pak by byla příjemci krácena dotace. Kontrola ale stále není uzavřena a částka, o kterou jde, se upřesňuje," doplnila Jouklová.

Jednání o nápravě

V současné době rada jedná s příjemcem dotace o nápravných opatřeních. „Společnost Dům pohody nám předložila svůj reorganizační plán, který podporujeme. Nyní upřesňujeme detaily. Každopádně je třeba projekt dokončit s tím, že obstojí i během pětileté fáze udržitelnosti. Co se týká insolvence, máme přihlášenou pohledávku za proplacenou dotaci a jednáme s insolvenčním správcem o pokračování projektu, snad bude dokončen," uzavřela Jouklová.

O co se jedná? Společnost Dům pohody se údajně dopustila dotačního podvodu při výstavbě termálních lázní v Chrastavě. Jedná se o necelých 50 milionů korun. Věc už má v rukou policie. Podle Regionálního operačního programu Severovýchod, který dotace proplácel, vzniklo podezření, že příjemce dotace vyfakturoval stavební práce, které nebyly provedeny. Na tu samou skutečnost poukázal také hejtman Libereckého kraje a zároveň předseda rady Regionálního operačního programu Severovýchod Martin Půta. Podle něj musí policisté zjistit, zda šlo o úmysl. Příjemce dotace se hájí a tvrdí, že pokud se stala chyba, pak je to věc kontroly, která ještě není uzavřená. Za podvod ale celou záležitost rozhodně nepovažuje.

Deník kontaktoval i příjemce dotace, tedy zástupce firmy Dům pohody Ivo Palouše. „Kontrola sice shledala nesrovnalosti, ale to neznamená, že peníze nebyly prostavěny. Došlo jen k malým úpravám, které nebyly nahlášeny a schváleny. Jsme se odvolali, probíhá další kontrola, na policii jsem zatím nebyl," řekl Palouš. Na webových stránkách lázní se mohou lidé dočíst toto: „S provozovatelem lázní Dům Pohody a.s., je vedeno insolvenční řízení. Provoz je však nepřerušen."

Bývalý ředitel

Bývalý ředitel lázní Marek Kuthan, který z firmy odešel, si také není žádného podvodu vědom. „Nebyl jsem spokojen, což souviselo také s financemi," sdělil. V rozhovoru naznačil, že jeho nespokojenost souvisela s nevyplácením dohodnuté mzdy.

Pro Chrastavu jsou přínosem

Existence termálních lázní

v Chrastavě je pro město, z hlediska turistického ruchu, velkým plus. Turisté, kteří je navštíví, se většinou vydají i do města, aby si prohlédli další zajímavosti. „Město dokonce ve spolupráci s KORIDem po dohodě s dalšími příslušnými orgány zřizuje ve směru do Liberce zastávku přímo u lázní, stavět by zde měly místní i dálkové linky. Pro nás je důležité, aby zůstaly v provozu a nezbyly po nich jen mrtvé ruiny," uvedl starosta Chrastavy Michael Canov (SLK). S prověřením případného dotačního podvodu ale starosta souhlasí. „Ať současní nebo noví majitelé, hlavní je, aby lázně dál fungovaly," přeje si starosta.