Ústecký a Liberecký kraj se spolu se svými německými partnery v Oberlausitz rozhodly spustit nový projekt, který návštěvníky Lužice provede po těchto unikátních stavbách. Nikde jinde na světě jich není na jednom místě více. 

Nejstarší podstávkový dům stojí v saském městě Neusalza-Spremberg těsně za českými hranicemi, postaven byl v roce 1530. Většina z nich ale pochází z 18. a 19. století, podstávky se používaly až do začátku první světové války. Cílem přeshraničního projektu je ukázat turistům nové lákadlo pomezí tří zemí, které nemá jinde obdoby, a ulevit tak dnes turisticky přeexponovaným místům. „Hlavním cílem je vytvořit ucelený turistický produkt, jehož tématem bude lidová architektura, obzvláště pak podstávkové domy. Protože by forma měla být udržitelná, bude cílit především na pěší a cykloturisty,“ přibližuje nový projekt vedoucí odboru regionálního rozvoje ústeckého krajského úřadu Pavel Hajšman. Řadu podstávkových domů je možné navštívit i uvnitř. V řadě z nich jsou například restaurace nebo penziony, jiné, jaké například ten v Lipové, slouží jako obecní informační centrum a obecní dům. Kolem těch soukromých, které nejsou volně přístupné, bude možné v rámci chystané stezky alespoň projít a prohlédnout si je zvenku. 

Do Česka dorazila legendární francouzský rychlovlak TGV, jako první jej mohli vidět v Děčíně.
Legendární rychlovlak TGV je v Česku, v neděli dorazil přes Děčín a Ústí

Během příštích let vzniknou průvodci navádějící k jednotlivým budovám, budou vyznačené nové propojky, počítá se s mobiliářem. Celý projekt by měl vyjít na více než půl milionu euro a z valné části jej zaplatily evropské fondy. „Termín realizace je na konci tohoto roku,“ dodává Hajšman. 

Kromě obcí v Horní Lužici v Německu se do projektu zapojuje také Liberecký kraj, na jehož území jsou tisíce podstávkových domů. „Slibujeme si od toho propojení cyklotras ve směru do Německa a Ústeckého kraje. Našim hlavním úkolem bude vybudovat cyklotrasu Ploučnice za svahu Ještědu až po hranice s Ústeckým krajem, kde je dnes již hotová,“ objasňuje Jakub Šeps z oddělení cestovního ruchu na libereckém krajském úřadu. V Libereckém kraji navazují na další podobné turistické projekty, které slavily úspěch. Těmi největším jsou Křišťálové údolí a Pivní stezka. „Pivo a sklo jsou v Podjizeří velkými tématy, které nyní podstávkové domy ideálně doplní,“ dodává Šeps. 

Lužická nemocnice v Rumburku. Ilustrační foto.
Chybějící lékaři? Nemocnice na severu je hledají mezi válečnými uprchlíky

„Přestože je těch domů poměrně hodně, stále zanikají. Každý rok nějaký vyhoří. Nebo jej majitelé předělají tak, že už to není podstávkový dům. Na druhou stranu se ale daří některé domy, které vypadaly jako odsouzené k zániku, zachraňovat,“ říká odborník na tuto lidovou architekturu Filip Mágr s tím, že nejvíce jich je v Německu, kde jsou i v nejlepším stavu. Na českém území zasahuje oblast podstávkových domů až po Děčín, hranice pokračuje na jih k Mělníku, kde se stáčí na sever k Liberci. 

Den podstávkových domů v Rumburku.Podstávkové domy v Rumburku. Archivní fotoZdroj: Klára MágrováPodstávkový dům
je typ venkovského domu, kde před zpravidla roubené přízemí předstupuje samostatná předložená konstrukce – podstávka, která vynáší staticky odděleně patro nebo střechu. Skládá se ze svislých sloupků, šikmých pásků nebo záporek a vodorovných rozpěr nebo ližin. V podstatě jde o systém pilířků a kladí se zavětrováním. Podstávka je často tvarována do oblouku. Systém vznikl v reakci na rozjíždění roubení, které hůře odolává svislému tlaku konstrukcí nad ním.