Když se v Liberci řekne Alexandr Kendik, devadesát procent obyvatel ví, o koho se jedná. Nejčastěji si ho lidé spojují s obchodem

s potravinami na Soukenném náměstí. Svůj byznys tady rozjel hned po Sametové revoluci, tedy před čtvrt stoletím, a stále se drží. Všudypřítomná nákupní centra ho na kolena nesrazila.

Divoké začátky

„Cesta byla fakt trnitá. Jenže tenkrát nikdo nevěděl, co demokracie znamená. Bylo to takové hrrr a teprve časem člověk zjišťoval, která bije. Tenkrát bych se vyděsil, pokud by byl někdo, kdo by to uměl popsat. Ale nikdo to nevěděl, a tak jsem začal. Ta doba nabízela spoustu šancí a učení se. Žádný den nebyl stejný. Dnes, s mým rozumem, bych do toho šel znovu. A rád," vylíčil Deníku podnikatel Kendik.

Za socialismu, až do 30. listopadu 1989, pracoval jako vedoucí prodejny s potravinami. Není tedy divu, že se jeho první kroky v podnikání rozeběhly právě tímto směrem. „Nebylo to pro mě nic nového. Až na zákony a předpisy, které do té doby řešil můj zaměstnavatel. A najednou jsem jím byl sám," vzpomíná Kendik.

Chtěl víc

S jídlem ale roste chuť, a tak začal Kendik své podnikatelské aktivity rozšiřovat.

„Chytil jsem příležitosti za vlasy. A jelikož nikde nic nebylo, pustili jsme se i do výroby lahůdek, dortů a pečiva. Potom přišla šance na nákup domů a bytů. A k tomu nutnost údržby, autodopravy a dílny."

Podnikání, to není v případě Alexandra Kendika jen slušný výdělek, ale také starosti, stresy, probdělé noci. Připomeňme například kauzu, kdy se z jednoho z Kendikových paneláků utrhl kus betonu, který těžce zranil tehdy dvanáctiletého chlapce. Podnikatel skončil před soudem. Ten ho nakonec osvobodil. Soud neprokázal, že by podnikatel zanedbal péči o dům.

„I přes všechny útrapy nemám chuť s podnikáním praštit. Je to jako droga a většinou hodně příjemná. Je ale pravda, že část podnikání už jsem předal dětem," tvrdí Kendik.

Politici vs. podnikatelé

V dobách minulých se podle Kendika chovali politici vůči živnostníkům vlídněji.

„Nepomáhali, ale neškodili. V současné době je to katastrofa. Můj ministr (ministr obchodu a průmyslu Jan Mládek z ČSSD, pozn. red.) mě nazývá parazitem. Možná by lidi zajímalo, kolik on sám ze svého zaplatil lidem za zdravotní a sociální. Kolik zaplatil za jiné dovolené, za státní svátky a nemocenskou. Já miliony. A místo toho, aby nás pochválil za to, že lidé dostávají pravidelně mzdu, nikdy ve zpoždění, mají práci, na to nějak zapomíná a jen říká v médiích blbosti," nešetří kritikou Kendik.

Základ úspěchu

„Pořád platí být slušný a držet slovo. Potom to přijde samo. A když bude někdo chtít dělat to co já, musí mít dobrého životního partnera. Jinak to, myslím, nezvládne," uzavřel Kendik, jehož vášní jsou koně. Zřídil si proto i jízdárnu v Růžodole.