Liberecká radnice chystá zásadní proměnu Sokolovského náměstí a sousedící Kostelní ulice. Rekonstrukce bude velice náročná i kvůli tomu, že město hodlá v určité podobě zachovat zdejší archeologické nálezy a historicky ceněné dlažby.

„Kanalizace a vodovod v komunikaci tady byly vybudovány téměř před 100 lety, jsou v havarijním stavu a je nutné je rekonstruovat. Vyměnit je třeba i stávající plynovod, který je na hranici životnosti," uvedla mluvčí libereckého magistrátu Zuzana Minstrová.

Architektonický návrh, s nímž souhlasí i památkáři, zvyšuje počet parkovacích míst. Ta by měla nahradit stání, jež byla zrušena u kostela sv. Antonína v Kostelní ulici. Návrh rovněž počítá s postavením schodiště, na němž by mělo vzniknout posezení a které vyrovná svažitost náměstí. To by mělo být v místě bývalé kašny zakončeno vodním prvkem nebo schodištěm. Současně je v řešení navrženo umístění kontejnerů na separovaný odpad pod úrovní komunikace.

„Podle studie by zde mělo vzniknout další důstojné náměstí krajského města, kde nebudou chybět zajímavé architektonické detaily, ani zeleň v podobě listnatých stromů," nastínila další průběh rekonstrukce primátorka Martina Rosenbergová (ČSSD). „Zájmem vedení města je navracet Liberci jeho zapomenutou tvář a přitom dbát na to, aby nově opravená prostranství splňovala nároky dnešní doby," dodala primátorka.

Vizualizace, kterou město Deníku poskytlo, vyvolala bouřlivé diskuze mezi samotnými obyvateli Liberce. „Je to tedy děs. Nechápu, že se tam nikam nevejde ani jediný záhon nebo lavička. Za chvíli bude celé město jen betonovou plochou, kterou člověk přebíhá jen za účelem rychle se dostat do nejbližšího obchodu a zase rychle zmizet někam na přijatelnější místo," řekla Lenka Šidáková.

Další Liberečan okomentoval záměr města takto: „Já doufám, že když tam bude normální plácek, že by tam třeba mohla vzniknout teráska a s tím i hospoda, která se tam udrží a bude se tam dát jíst," uvedl Martin Plešinger. Janě Časové se plány naopak zamlouvají. „Mně se to celkem líbí, tedy aspoň na těch obrázcích. Těžko ovšem říct, jaká bude realita?"

Kostelní ulice

Modernizací projde také Kostelní ulice. Například průčelí kostela sv. Antonína budou dominovat dva historizující sloupy veřejného osvětlení s víceramennými výložníky a stylizovanými lucernami. Přibude zde také klidová zóna a několik připomínek dob dávno minulých. „Jednáme s památkáři a architekty. Řešíme s nimi i ty zdánlivě nejmenší detaily, jako například podobu budoucího veřejného osvětlení, které do této části města osadíme," řekla primátorka města Martina Rosenbergová.

Na místě současných parkovacích míst přibudou lavičky a město zde vysází i alej listnatých stromů. Nezapomene ani na připomínku nedávných archeologických nálezů. „Nechceme kolemjdoucí ochudit o možnost seznámit se s objevy, které jsme všichni měli po dlouhá léta doslova pod nohama," přiblížila záměry města primátorka Martina Rosenbergová.

Na dokončeném náměstí tak lidé naleznou několik největších zajímavostí, které vyrazily dech i samotným archeologům. Letos se jim podařilo objevit kostru člověka, pochovaného zřejmě už ve 14. století. To potvrdilo středověký původ města. V jihozápadním koutu u kostela byl nalezen „Hrob nejstaršího obyvatele Liberce", v prostoru před farou zase „Nejstarší dlažba" a poblíž pěšího přechodu k prodejně s optikou „Boží hrob".

„Před farou natrvalo odkryjeme část dochované dlažby staré několik století. Krýt ji bude skleněná deska, přes kterou bude moci každý vidět, jak tato lokalita kdysi vypadala," osvětlila záměry města mluvčí Zuzana Minstrová. Zájemci nepřijdou ani o další skvosty nejstarší části Liberce. „Přijde nám neetické vystavovat nalezené ostatky na tomto místě, ale nejstarší obyvatel Liberce si připomínku bezesporu zaslouží. Proto bude místo jeho hrobu označeno v dlažbě a na informační tabuli umístíme popis celého nálezu. Podobně to bude i s Božím hrobem a dalšími zajímavostmi," dodala liberecká primátorka způsob, jakým chce město archeologické objevy zpřístupnit veřejnosti.

Jednotlivá místa nálezů tedy budou označena kovovou deskou s popisem nebo číslicí. Podrobnější informace se pak lidé dozvědí z osvětlené tabule umístěné před kostelem. „Odpočinková zóna před vchodem do kostela tak nebude jen místem k zastavení se, ale lidé se zde dozví i mnoho zajímavého z historie Liberce," uzavřela Rosenbergová. Rekonstrukce významné liberecké části by měla být dokončena do konce příštího roku.