Vánoční trhy, na které jezdíme už od začátku adventu do půvabných Drážďan nebo starobylého Budyšína, rozbalily své stánky konečně už i v krajském městě. Od včerejška jsou ve vkusných stáncích k dostání originální dárky od keramických zvonků, skleněných šperků, výrobků z ovčí vlny i dřevěných hraček až po kuchyňské náčiní.

Vůně svařáku a klobásek

A když k tomu přidáte vůni svařáku, pečených klobás, sladké staročeské speciality trdelníku, a dokonce i pečených kaštanů, jaké provázejí adventní trhy ve Vídni, pak není divu, že cítíte vánoční náladu až v žaludku.

„Na trhy se připravujeme průběžně, ale zvonečky, které jdou před Vánocemi nejvíc na odbyt, vyrábíme po celý rok," říká mi keramička z nedalekých Hejnic. Zatímco pánové si u stánku se zájmem prohlížejí hlavně originální keramické placatice, ze kterých by chutnala slivovice z vedlejšího stánku, dámy vázy a skleněné šperky. Co kus to originál. Odnáším si hned tři.

Dříve se chodilo hlavně na mikulášské

V Pojizeří byla známá především tradice mikulášských trhů. Prodávaly se na nich zejména ořechy, rozinky a vše potřebné pro přípravu svátků. Výjimkou nebyly ani kořalky a likéry. Pro děti byly velkým lákadlem stánky s perníky, ale i oblíbenými postavičkami čertů ze sušených švestek. Prodávaly se tu ale i hračky zvířátka z nepálené omalované hlíny, dřevěné panenky a koníci. Lidé ale nakupovali také čepice a punčochy.

Zatímco dopoledne ještě návštěvníci nasávají spolu se svařeným vínem spíš atmosféru, která je v kulisách padajícího sněhu dokonalá, odpoledne propuknou nákupy. Dřevěné hračky, batikovaný textil i pochutiny jdou na odbyt. „Nakupuji tu každý rok. Chodím sem hlavně pro keramické hrnky. Letos možná koupím i něco z ovčí vlny, má být velká zima," směje se jedna z nakupujících. Vánoční trhy potrvají před libereckou radnicí do 22. prosince.

V Jablonci za týden

To v sousedním Jablonci si na trhy musíte počkat ještě týden. Začínají 19. prosince a potrvají pouhé tři dny, do pátku 21. prosince. „Podle zkušeností by lidé neměli už v sobotu zájem," odpověděla na dotaz, proč nejsou aspoň až do neděle, mluvčí jabloneckého magistrátu Markéta Hozová. Co chybí do délky, nahradí ovšem obsahem.

Po celé tři dny budou trhy v Jablonci provázet živá vystoupení souborů. Vystoupí jich tu přes dvě desítky. Včetně swingu a pardubických pozounerů. Že by ale o trhy nebyl zájem? Při doslova nacpaných vlacích směrem na Drážďany tomu lze jen těžko věřit…

Skleněné ozdoby vyrábějí postaru

Krásný Les - Roztavit nad kahanem skleněnou tyč, vyfouknout tvar, případně nalít rozžhavenou hmotu do formičky, nechat zchladnout, vystříbřit zevnitř a omalovat zvenku. To všechno trvá zručným sklářům několik minut a výsledkem je křehká skleněná ozdoba. Přesně taková, jaká zdobila dětské stromečky mnohých z nás. Na vánočních trzích v Liberci je nabízí Roman Mlejnek z Krásného Lesa u Frýdlantu. „Skleněné ozdoby vyrábíme naprosto tradičním způsobem, jako se to dělalo kdysi," vysvětluje mi Roman Mlejnek, když si prohlížím domečky, Mikuláše, ptáčky , sněhuláky, kouličky, barevné muchomůrky další tvary. „Technologii mě naučil můj dědeček, Zdik Duňka," svěřuje se mladý sklář.

V malé dílničce pracuje pět lidí. A začíná se už po Vánocích, hned v lednu.

„Některé formičky jsme zdědili, jiné jsme posháněli po babičkách v celých Jizerských horách. Skleněné ozdoby se vyráběly od Jablonce po Harrachov," dodává jeho partnerka. Skleněnou nádheru na stromeček si tu můžete koupit do čtvrtka, skláři jsou žádaní. „Pak pokračujeme zase dál," upozorňují.

„Takového ptáčka jsme měli na stromečku, když jsem byla malá," slyším během krátké chvíle už poněkolikáté. Kupuji si ptáčka a skleněného beránka. Přemýšlím, jestli je donesu domů celé, ale v tom právě kouzlo skleněných ozdob vězí a žádná barevně sladěná umělohmotná „Čína" jej nemůže nahradit. Žádná se na stromečku netřpytí jako ta pravá „jablonecká". Přestože ji šikovné ruce vyrobily tentokrát na Frýdlantsku.