A mnozí ani ne dvě hodiny po začátku trhů zjišťovali, že si toho s sebou do Liberce přivezli málo. Některé uzeniny, ale i pečivo šly na dračku tak, že brzy měli vyprodáno.

„Za celý den jsme se nezastavili. Jen když na pár minut kvůli bouřce vypadl proud. Pořád krájíme a krájíme. Lidem čerstvě nakrájené uzeniny chutnají víc než ty zatavené v potravinářské fólii,“ prozradila Kamila Říhová, dcera majitele firmy Váša z Mimoně. Ta vedle porážky zvířat už bezmála dvacet let zhotovuje vlastní salámy, klobásky či tlačenku.

„Tlačenku i šunku jsme měli vyprodané ani ne za hodinu a půl po začátku trhů. Jsme tu poprvé a akci si chválíme. Počasí nám přálo a nemuseli jsme platit ani korunu za pronájem stánku. A lidí chodilo dost,“ dodala Kamila Říhová.

Kromě uzenin zde mohli lidé ochutnat především mléčné výrobky, tvarohy, sýry, a pak také mošty z Lažan i domácí likéry. Kdo se chtěl zchladit něčím výjimečným, mohl si dát ohnivě rudé pivo z pivovaru Rohozec. Dohromady zde své produkty nabízelo dvacet výrobců.

„Nejenže je akce dobrou prezentací místních malých výrobců, ale k tomu podporuje i patriotismus, vztah lidí k regionu, ve kterém žijí,“ poznamenal Ivo Vajrauch z Liberce, který si s manželkou pochutnával na domácí klobásce. „Něco nakoupíme domů, asi nějaké sýry a další mléčné výrobky,“ dodal.

Jiří Vrkoslav z farmy Dolenec přivezl na Den potravinářů i čerstvou novinku – sýr hermelín. „Trhy chválím. Za dnešek se nám podařilo nalákat tři nové zákazníky,“ prozradil Jiří Vrkoslav, jehož rodinná farma zvládá v sedmi lidech starost o 72 kraviček. Když totiž v tuzemsku před léty padaly mlékárny, pustili se Vrkoslavovi do vlastní výroby mléka. „Je to práce od rána do večera, ale uživíme se. Teď připravujeme jako novinku smetanový sýr a plánujeme i vlastní ementál,“ dodal.