„Zapojily se do projektu Kohoutková, která má právě kohoutkovou vodu přinést v pohostinství na stůl,“ vysvětlila Iveta Kardianová, tisková mluvčí SčVK. V srpnu letošního roku projekt spustila společnost Veolia Voda a zapojily se do ní právě i SčVK.

„Restauracím, které se do kampaně přihlásí, zajistí SčVK rozbor vody. Následně obdrží certifikát s výsledky rozboru. Současně jim k servírování vody dodáme originální karafy, které jsou vyrobeny podle návrhu českého designéra Daniela Piršče, doplnila Kardianová.

A proč usilují o to, aby se voda z vodovodního řadu k hostům dostala? „Chceme lidi přesvědčit, že z kohoutku jim teče kvalitní pitná voda, která je navíc velmi ekonomicky výhodná. Největší chybu v Liberci uživatelé dělají, pokud si pořídí na kohoutek čističku. Vodu s vynikající kvalitou jen zbaví důležitých látek a minerálů, které voda z vodovodního řadu obsahuje,“ upozornil Jiří Kittner, liberecký primátor.

Vysoké nároky na kvalitu

Jak dále ze strany SčVK zaznělo, pitná voda má v České republice vysoké nároky na kvalitu, normy dané ministerstvem zdravotnictví dokonce převyšují normy dané Evropskou unií. „Rozhodně bychom se chtěli pokusit vyvrátit mýtus, že voda z kohoutku je vhodná jen na mytí nádobí nebo na úklid,“ dodala tisková mluvčí Kardianová s tím, že jim rozhodně nejde v tomto případě o zisk, protože spotřeba vody na pití nemá z hlediska objemu společnosti na hospodářský výsledek žádný vliv.

Jednou z restaurací, která se v samotném Liberci k projektu Kohoutková připojila, je restaurace Plaudit. A podle reakcí návštěvníků udělala dobře. „Je to určitě příjemné, když si dám kávu a dostanu k ní automaticky sklenku vody. V zahraničí je to běžné, u nás je zatím takových restaurací poskrovnu. Navíc je fajn, že za vodu v restauraci tak ušetřím. Jinak dám za třetinku i třicet korun,“ kvituje počin Plauditu Petra Kontrová z Liberce.

Jak ovšem podotkla Vladimíra Borešová, provozní libereckého Plauditu, hosté mohou dostat i plnou karafu vody bezplatně. „A to v případě, že si u nás například dají oběd, celou láhev vína nebo whisky,“ vysvětlila Borešová s tím, že se k projektu Plaudit připojil, protože hosté obdobné služby jako v zahraničí vyžadují.