Zastupitelé ve čtvrtek schválili vyhlášku o stanovení podmínek pro pořádání a průběh akcí typu teknoparty. Její přijetí urychlila facebooková událost, která příznivce tohoto hudebního stylu do Liberce svolávala. Jak její „organizátor“ řekl později policistům, událost byla pouze smyšlená, Liberečtí se přesto vyhlášku rozhodli schválit. Vycházeli přitom ze vzorové vyhlášky ministerstva vnitra.

„Upravili jsme jen dobu, jak brzy musí být taková akce nahlášena, ta činí 60 dní,“ popsal primátor Jaroslav Zámečník (Starostové). Druhou obměnou je právě vytyčení veseckého pozemku jako jediného legálního. „Když organizátoři přijdou, budeme o nich vědět a společně nastavíme pravidla,“ vysvětlil Zámečník.

Čtvrtý den technopárty Czarotek na okraji Liberce
Teknoparty je výmysl, řekl policistům její „organizátor“

Právě s tím ale měla problém opozice, například zastupitel Jaromír Baxa (LOL), který ve Vesci bydlí. „Zní to jako špatný vtip. Vedení města ani nemělo odvahu do Vesce přijít a zeptat se, za jakých podmínek to tam jsme ochotni snést,“ vadí Baxovi. V rekreačním areálu, který ve Vesci rovněž leží, se už dnes konají velké hudební akce jako festival Benátská!. I proti němu v minulosti část zdejších obyvatel vystupovala.

Pozemky leží na samém kraji Liberce a bezprostředně sousedí s územím sousedního Dlouhého Mostu. „Pan primátor mne o záměru informoval, nadšení z toho nejsme, ale zatím nevíme, jak s tím naložíme,“ řekla Deníku starostka Dlouhého Mostu Běla Ivanová. 

I Dlouhý Most má přitom podle starostky podobnou vyhlášku, a to už od roku 2014. Také ta vymezuje jako povolené místo k pořádání takovýchto akcí jeden z obecních pozemků ležící nedaleko centra obce. Za pět let platnosti se zde ale žádná teknoparty nekonala.

Čtvrtý den technopárty Czarotek na okraji Liberce
Další teknoparty v Liberci? Možná fáma, město přesto chystá vyhlášku

S tím, že by se najednou začaly davy teknařů sjíždět do Vesce, i proto nikdo nepočítá. Podobné akce se navíc většinou konají spontánně, bez ohledu na právní předpisy.

Poslední podobná akce se konala na okraji Liberce vloni na jaře, kdy se do Krásné Studánky sjelo několik tisíc příznivců tekna. Party nazvaná Czarotek tehdy na soukromých pozemcích trvala pět dní. „Vyhlášku schvalujeme proto, aby se policisté příště měli o co opřít. Takové teroristy ve městě už opravdu nechceme,“ řekl primátorův náměstek Jiří Šolc (Starostové).

Někteří zastupitelé ale vyhlášku označili za zbytečnou a bezzubou. „Postrádám tam nějaké vysoké sankce, které by za porušení vyhlášky hrozily. Policie říká, že je to nástroj, který jí dá možnost zasáhnout. Ale policie přece může zasáhnout už dnes, v případě, že není dodržován noční klid,“ poukázal Baxa.

Louka na okraji Liberce, na které proběhla technoparty Czarotek Free Party (na snímku z 2. května) je již téměř prázdná. Zůstalo zde několik posledních obytných vozů a na hromadách nashromážděné odpadky.
Teknoparty: jedna nehoda, 92 přestupků. Akci policisté řeší jako přestupek

Loňskou akci policisté nepřerušili s odůvodněním, že nechtějí „druhý Czechtek“, tedy zopakování zásahu, při kterém policisté mnohdy za pomoci násilí v roce 2005 rozehnali podobný festival na Tachovsku.