Budova není kulturní památkou a rodině, která jí vlastní po celou dobu její historie, se nepodařilo v posledních desetiletích sehnat na její obnovu peníze.

Ani od státu, ani od města. „Bydlel v ní můj přítel Milan Weber, který se pokusil o opravu. Pak ale zemřel a já jsem mu slíbil, že se o dům postarám. Jenže to nejde," říká Antonín Dočekal, který v roce 2011 dům od rodiny koupil.

Jak sám vysvětluje, nabízela se mu různá řešení, ale žádná nebyla přijatelná. „Vybral jsem proto tu nejlepší ze špatných variant. Než demolici, raději nechám dům rozebrat a znovu postavit jinde. A u Milana Maršálka, kterému jsem ho daroval, mám jistotu, že to udělá poctivě. Má s tím zkušenosti," dodává Dočekal.

SUNDAT, POPSAT, ZABALIT. Rozebírání podstávkového domu začíná od střechy. Na snímku dělník rozebírá břidlicový štít.Najatí řemeslníci dům začali rozebírat tento týden. „Jdeme odshora. První jsme rozebrali komín, teď pracujeme na břidlicovém štítu. Následovat bude střecha a půjdeme směrem dolů, ke stěnám a základům," vysvětlil Milan Maršálek. Rozebírání bude trvat až tři měsíce.

Dům postavený mezi lety 1760 až 1844 sloužil původně jako noclehárna pro pocestné, kteří mířili do Frýdlantu od Habartic. „Když dorazili k městské bráně pozdě a neměli na její otevření, museli počkat do rána. A mohli přespat v tomhle domě. Byla to taková noclehárna pro chudé a později i hostinec," říká Maršálek. Nově by měl po složení sloužit ve skanzenu v Dolní Řasnici jako školní objekt pro instruktáže. Bude se tam předvádět, jak se opravují podstávkové domy. Po složení, které může trvat několik let, se dům vrátí k podobě, kterou měl na začátku 19. století.

Financování transferu je v režii soukromých dárců přátel historie Frýdlantska.