Třídenní nálož hudby a dobré zábavy se neobejde bez dobrého jídla a pití. To ví i organizátoři festivalu Benátská! s Impulsem, jehož 29. ročník vypukl ve čtvrtek 27. července ve sportovním areálu v libereckém Vesci. Návštěvníci mohou zahnat žízeň a hlad v krytých velkokapacitních restauracích, stáncích, pivnicích, čajovnách a kavárnách.

Utopencový salát z uzenek vhodný jako vyprošťovák z kocoviny, masitý šunkový lančmít v housce, uzenou plec či staročeskou klobásu z udírny má ve své nabídce řeznictví Mass.na, které připravuje jídlo v udírně na bukové dřevo. Podle Evy Jiřičkové, zakladatelky a provozovatelky řeznictví, které má kamenné obchody v Českém Dubu a Liberci, patří tento hudební festival mezi největší události v regionu a místní výrobci v ní mají nezastupitelné místo.

Vidí v ní šanci oslovit další zákazníky a zároveň příležitost vyzkoušet si akci větších rozměrů, než na které běžně jezdí. „Především doufáme, že prodáme všechny zásoby, které jsme kvůli Benátské vyrobili. Ale to je klasická starost u rychloobrátkového zboží. A určitě si chceme užít atmosféru velkého festivalu společně nad dobrým jídlem,“ řekla Deníku Jiřičková.

Chris Norman.
Hlavní hvězda Benátské přišla o hlas. Chris Norman do Liberce nedorazí

V nabídce nechybí ani sušené maso či bageta s jejich šunkou a nakládanou cibulkou. „Do konce léta si chystáme odpočinout, ale třeba už koncem srpna se účastníme Křišťálového trhu na libereckém náměstí, v září nás čekají trhy na Grabštejně, Pražské vinobraní, Tatrhy či Den regionálních potravin, kde budeme přebírat cenu Regionální potravina Libereckého kraje za naši Vepřovku,“ dodala zakladatelka Mass.ny.

Mezi klasická jídla, která jsou neodmyslitelně spjatá s festivaly, patří langoše a klobásy. Jejich ceny se pohybují od 150 korun. Příznivci vietnamské kuchyně se mohou zahřát díky polévce pho bo za 120 korun, další stánek se steaky za 170 korun pak potěší masožravce. „Bramborák a pivo, to je moje festivalová klasika. Doma jsem líná si je uvařit, tak si je dopřávám na těchto akcích. Tenhle je poměrně veliký a je v něm cítit česnek, to mám ráda,“ svěřila se návštěvnice Helena, která za mastnou lahůdku zaplatila 200 korun.

Nechybí ani stánky nabízející sladké chutě. Mezi ně patří například L°Makronky Terezy Plášilové, která dostala pozvánku od projektu Liberecký kraj sobě a agrární rady. V nabídce má makronky za 30 korun za kus a také autorské šperky. „Kývla jsem, protože jsem byla zvědavá, jestli bude o moje produkty zájem i na takovéto akci,“ podotkla regionální tvůrkyně. Sladká palačinka s marmeládou vyjde na 80 korun.

Po "lajnách" natažených mezi Pannou a Babou chodili lanochodci.
Návštěvníkům Trosek se tajil dech. Mezi Pannou a Babou balancovali lanochodci

Na své si přijdou i milovníci pěnivého moku, Gambrinus vyjde na 55 korun. Poctivá a kvalitní spodně kvašená nefiltrovaná piva z plzeňského sladu a žateckého chmele nabízí Maloskalský pivovar Bouček. Zájemci si mohou vybrat ze tří druhů, a to Bouček 11°, Maloskalský ležák 12° a Pantheon Speciál 13°.

Kdo neholduje alkoholu, může si dopřát například Kofolu či malinovku, oboje za 50 korun. „V cenách nevidím žádný problém. Přijdou mi obdobné jako minule, navzdory zdražování. Hlavně když už si kupuji lístky na festival, tak počítám s tím, že nějaké peníze padnou i za občerstvení,“ zdůraznil další návštěvník Honza.

O zachycení místní atmosféry se starají amatérští i profesionální fotografové. Mezi ně už několikátým rokem patří i manželé Denisa a Petr Zbrankovi, kterým pomáhá jejich kamarád a hudební fotograf Jaroslav Vynikal, takže společně dokáží pokrýt koncerty vystupujících hudebníků a další požadavky. „Ale nebudeme lhát, když prozradíme, že je to náročné, protože ještě v noci upravujeme a posíláme fotky, takže těch několik dní téměř nespíme. Jedná se ale o skvělou spolupráci, které si vážíme,“ dodala Denisa Zbranková.