Tak změnila podle obyvatel Jílového rostoucí hustota automobilového provozu život v obci. Proto dali lidé dohromady petici. V ní žádají město, aby ještě letos postavilo v Jílovém aspoň zpomalovací radar.

Rodiče přenášejí děti v náručí

„Ulice je úplně prázdná. Nikdo po ní nechodí, protože je to nebezpečné. Když některé děti musejí ráno přejít silnici, aby se dostaly na autobusovou zastávku, rodiče je pro klid v duši přenášejí přes cestu v náručí,“ potvrdila Miluška Valíčková, která žije v Jílovém už šest let.

Podle ní nejenže doprava v obci, kde žije zhruba 120 obyvatel, neúměrně v posledních letech zhoustla. Navíc zde mnohá auta nedodržují maximální povolenou rychlost.

Obcí denně projede přes dva tisíce aut

„Jezdí tady jedno auto za druhým a hlavně náklaďáky. Je to šílené. Proto jsem petici podepsala,“ dodala Miluška Valíčková.

Petici podepsalo téměř 70 lidí, což je většina z dospělých obyvatel obce.

Před čtyřmi lety místní dokonce auta jeden den počítali. Tehdy jim vyšlo, že za 24 hodin projelo vesnicí 550 nákladních aut a 1 734 osobních.

„Teď, co zdražili dálniční známky, se provoz ještě zvýšil. Část nákladních aut vozí přes obec kámen z nedalekého kamenolomu. K tomu si tudy cestu krátí mnohé kamiony, které se tak vyhýbají placení mýtného,“ podotkl další obyvatel obce, Jaroslav Hurt, který je současně hodkovickým zastupitelem.

Jak uvedl, podél silnice ani nevede chodník. Lidé se tu tedy musejí proplétat mezi automobily. Ovšem dokud podle Jaroslava Hurta tady město nevybuduje kanalizaci, nemá smysl podél silnice zřídit pás pro chodce.

Kdo pojede rychle, bude mít červenou

„Radar změří rychlost projíždějícího vozu. Bude napojený na semafor, který v případě, že řidič překročí povolenou rychlost, jeho automobil zastaví tím, že na něm blikne červená,“ popsal detaily zpomalovacího semaforu Jaroslav Hurt s tím, že podle jeho odhadu by zařízení vyšlo zhruba na 80 tisíc korun.

O grant požádají Liberecký kraj

Město Hodkovice žádalo už dvakrát o dotaci na zpomalovací semafory Liberecký kraj. Nyní si připraví třetí žádost.

„Petici jsme dostali a na radě města vzali na vědomí. Se zpomalovacím radarem v Jílovém počítáme. Nevím, jestli se nám na něj podaří sehnat peníze v dubnu nebo v květnu, ale určitě se radaru lidé ještě letos dočkají,“ poznamenal starosta Hodkovic Antonín Samek.

Na nejbližším jednání zastupitelů vedení města předloží seznam svých priorit. Semafor v Jílovém je na něm také. „Je pravda, že jezdí přes obec hodně aut. Jsme s lidmi za jedno,“ dodal starosta.