Chtěli byste nahlédnout do míst, kam se běžně nedostanete? Šanci budete mít o prvním i druhém víkendu v září. Od soboty 6. do neděle 14. září se totiž konají Dny evropského dědictví, které veřejnosti otevřou brány těch nejzajímavějších památek, zámků, kostelů, vil, muzeí, tajemných sklepení i věží. Většinu objektů si navíc budete moci prohlédnout zcela zdarma!

Návraty ke kořenům

Dny evropského dědictví jsou významnou celoevropskou kulturně poznávací, společenskou a výchovnou akcí. Tématem letošního 24. ročníku, který oficiálně odstartuje v Opavě, jsou Návraty ke kořenům. Zapojí se do něj 1 049 památek po celé republice.

V Libereckém kraji mohou návštěvníci zavítat do 67 různých objektů. Přes 20 se jich otevře přímo v Liberci. „Město stále rozšiřuje nabídku zpřístupněných objektů a na seznam památek postupně přidává další zajímavé budovy, které jinak nejsou přístupné," říká Jiří Rutkovský, náměstek primátorky zodpovědný za cestovní ruch.

Letos mají návštěvníci nově šanci vyšplhat do věže libereckých kasáren. Nebude chybět ani bohatý doprovodný program. Milovníci starých aut si přijdou na své při výstavě autoveteránů nebo jízdě historickou tramvají.

Hned 14 nejvýznamnějších památek se otevře v Jablonci. Novinkou je zpřístupnění Schneiderovy vily. Na Českolipsku se zdarma dostanete například do Sušárny chmele v Dubé, Sklářské- ho muzea v Kamenickém Šenově, Městského muzea v Mimoni nebo Kostela Nanebevzetí Panny Marie v Novém Boru.

Na řadě zpřístupněných objektů si budete moci vychutnat přednášky, výstavy i komentované prohlídky.

LIBEREC: DOLNÍ KASÁRNA

Veřejnost bude mít jedinečnou příležitost vystoupat do věže libereckých kasáren a navštívit malé chemické muzeum. Kasárny dodnes slouží armádě a nejsou běžně přístupné. Na věž se dostanete jedině po žebříku, prohlídku by si proto měly rozmyslet malé děti nebo osoby s omezenou tělesnou hybností. Liberec má stálou vojenskou posádku už od roku 1867. Soubor kasárenských objektů sestávající z osmi budov, které vyrostly v letech 1891 až 1893, projektoval architekt Kaulfers. Součástí byla budova štábu s věžičkou, ubytovna poddůstojníků, tři objekty pro mužstvo, stáje i dílny.

HRÁDEK NAD NISOU: HRAD GRABŠTEJN

Prohlídky hradu oživí ukázky dobových řemesel a technik. Návštěvníci si vyzkouší nahazování omítky nebo rytí sgrafit. Čeká je i poučený výklad se zajímavostmi ze života stavebně-historického průzkumníka s důrazem na poznání týkající se hradu Grabštejn. Zpřístupněno je gotické sklepení i pokoje ve dvou patrech hradu, mezi které patří renesanční hodovní síň, sál předků s barokními portréty majitelů, rokokový společenský salon, vrchnostenská kancelář či ložnice hraběnky Josefíny Clam-Gallasové se zařízením z počátku 19. století. Klenotem prohlídky je renesanční kaple sv. Barbory s bohatou malířskou výzdobou z 16. století.

DOKSY: STÁTNÍ HRAD BEZDĚZ

O prvním víkendu v září se návštěvníci hradu Bezděz dostanou i do míst, která jsou běžně zapovězena. Budou mít možnost projít se po ochozu královské kaple. Po oba dny také mohou tajit dech při vystoupení šermířů ze skupiny Askalon. Královský hrad Bezděz, založený roku 1264 králem železným a zlatým Přemyslem Otakarem II., patří mezi nejvýznamnější české gotické památky. Součástí prohlídky je královský palác s unikátní kaplí a množstvím gotických architektonických detailů, purkrabský palác a další části hradu. Přístupná je také Velká věž s rytířskou síní v nejvyšším podlaží a s jedinečnou vyhlídkou na široké okolí.

ČESKÁ LÍPA: VODNÍ HRAD LIPÝ

Prozkoumejte majestátní pozůstatky jednoho z mála vodních hradů v Česku. Netradiční prohlídku zpestří vtipný a veselý scénář z historie hradu, města České Lípy a okolí pod názvem Živé obrazy Sukno pro královnu. Můžete se také stát svědky otevření Centra textilního tisku, kde uvidíte, jak se barví a potiskují různé látky.

HRÁDEK NAD NISOU: KOSTEL SV. ANNY

V mimořádně zpřístupněném kostele sv. Anny si návštěvníci budou moci prohlédnout expozici věnovanou křížovým cestám a oltářním obrazům Josefa Führicha v čele se svatým Kryštofem, patronem všech poutníků, řidičů a cestujících. Dny evropského dědictví zde slavnostně odstartují v 9 hodin, o půl hodiny později dojde k svatokryštofskému žehnání veteránů, autobusů i aut. Děti se budou moci zúčastnit poznávací trasy s úkoly, která je provede po otevřených památkách.