Do jejích rukou byla převedena ze Správy České obchodní inspekce, která se k této významné historické a kulturní památce chovala poněkud macešsky. Kavárna byla totiž po léta uzavřena, což nezřídka vyvolávalo roztrpčení místních obyvatel.

Dům, ve kterém se kromě kavárny nachází třeba i bývalý klub Postillion, převzalo Krajské ředitelství policie od policejního prezidia k 1. lednu letošního roku. Hlavním záměrem tohoto kroku bylo využít především zdejší administrativní prostory.

O tom, jaký osud čeká kavárnu a kdysi honosné prostory dýchající starosvětskou atmosférou 19. století, však ještě noví majitelé nemají jasno. „Zatím neexistuje plán, jak tento objekt kompletně využijeme. V současnosti řešíme přednostně sestěhování krajského ředitelství. Využití nebytových prostor, které objekt nabízí, není v tuto chvíli ještě aktuální. Tyto věci budou vyřešeny teprve v průběhu letošního roku. Konkrétní kroky si budeme muset ještě upřesnit. V tuto chvíli jsou to veškeré informace, které můžeme podat,“ uvádí tisková mluvčí liberecké policie Vlasta Suchánková.

Pokud by se policie rozhodla kavárnu někomu pronajmout, nový nájemce by to ovšem neměl snadné. Pošta je uzavřena od počátku roku 2009, kdy si navíc předcházející provozovatel odvezl veškeré technické vybavení.

Současný stav je otázkou

Veřejnost se také dosud neměla možnost přesvědčit o tom, v jakém stavu je interiér kavárny či její přilehlé prostory. Z minulosti jsou přitom známy případy, kdy někteří majitelé dokázali i velmi cenné interiéry poničit až na dřeň. Toto riziko, však tisková mluvčí považuje za nepravděpodobné:

„Vzhledem k tomu, že jsme jejím vlastníkem, pochopitelně máme do objektu přístup. Jeho skutečný stav asi nejlépe posoudí až přizvaný odborník, sama si na to netroufám. Rozhodně se ale nezdá, že by v něm předcházející vlastník učinil nějaké vážnější zásahy,“ říká. Už nyní je však zřejmé, že v případě opětného zprovoznění, bude velmi důležitý postoj památkářů.

Památkáři jsou v očekávání

Pokud by totiž nový vlastník v takto historicky cenném objektu přistoupil k jeho úpravám, je jeho povinností o ně požádat magistrát skrze takzvané závazné stanovisko, na jehož základě jsou k odbornému posouzení situace vyzváni památkáři.

„Tento proces je za takové situace nezbytný. Dosud nás, ale ze strany nového vlastníka nikdo nekontaktoval,“ sdělil nám Petr Freiwillig z Národního památkového úřadu v Liberci.

Jak současně uvádí, jeho ústav by určitě v dohledné době návštěvu objektu uvítal. Od doby, co je kavárna uzavřena, totiž památkáři neměli možnost její stav posoudit. „O tom, v jakém stavu může objekt být, nechceme zatím nijak spekulovat. Tím spíše ale zůstáváme v očekávání, až budeme osloveni a budeme moci pravý stav věci zjistit,“ uzavírá v dané chvíli Petr Freiwillig.