„Dům hrůzy" hyzdící už řadu let Sokolovské náměstí v Liberci by měl být příští rok touto dobou opravený. Potvrdil to hlavní projektant Aleš Patrman, který má zároveň nad rekonstrukcí technický a stavební dozor.

NOVÝ PROJEKT

Podle něj se slibovaná rekonstrukce táhne, protože během prací došlo ke změně projektu. „Původní projekt jsme vypracovali už v roce 2010. Zachována měla být například hlavní kamenná schodiště," poznamenal Patrman s tím, že pak však přišla změna a v rámci dalšího projektu zůstaly z domu pouze vnější zdi.

DOPLATIL NA NEZNALOST

„Momentálně je tam vestavěná nosná ocelová konstrukce a v některých patrech jsou už nové podlahy," dodal Patrman, který si nemyslí, že by hlavní íránský investor Seyed Mohammad Javad Rozati z firmy Hitan rekonstrukci úmyslně protahoval. „Spíše doplatil na neznalost libereckého prostředí," dodal Patrman s tím, že o projekt ale jeví zájem. Rozati je momentálně zpět v Íránu. Podle katastru je vlastníkem domu kromě firmy Hitan, kterou spoluvlastní několik íránských podnikatelů, také firma Star Chart.

NÁVRAT PO LETECH

Aleš Patrman se k projektu vrátil po sedmi letech, a jak přiznává, musel nakreslit novou studii, kterou památkáři schválili letos na jaře.

UZAVÍRÁ NÁMĚSTÍ

„Dům stojí v památkové zóně a jeho současný stav je opravdu nešťastný," poznamenal Petr Freiwillig z liberecké pobočky Národního památkového ústavu.

Případná demolice by podle památkáře nebyla na místě. „Z urbanistického hlediska by to nebylo vhodné. Náměstí bylo vždy uzavřeno," vysvětlil s tím, že Albrecht z Valdštejna náměstí založil jako obdélník, a tak by měl i zůstat.

Výhled na tzv. valdštejnské domky tak Liberečané neměli nikdy. Současná studie počítá podle Patrmana s přístavbou nového objektu. Přibude také nové patro, které by ale nemělo výrazně narušit vzhled budovy. „V prvním nadzemním patře by měly fungovat dvě prodejny, v dalším patře se počítá s kancelářskými prostory a v posledním patře budou byty," popsal Patrman, podle kterého je škoda, že z domu zbyly jen obvodové zdi. „V domě byl například i krásný sklep s valenými stropy a dvě kamenná schodiště," dodal.