„Proto, že jde o poměrně kontroverzní věc, rozhodli jsme se nechat další rozhodnutí na novém vedení města, nebudeme již rozpoutávat další vášně. Projekt je připravený,“ uvedla náměstkyně primátora Liberce Radka Loučková Kotasová (ANO).

Podle jejího stranického kolegy, radního Marka Vávra, se členové rady zejména neshodují na podobě fasády. Ta je navržena z tak zvaných boletických panelů, které by stavbu zvýraznily. „Uran by se měl opravit určitě, o tom není řeč. Má ale velmi draze navrženou fasádu a mohla by se udělat levněji, celá neshoda tak panuje nad cenou fasády,“ upřesnil Vávra. Její cena je několik desítek milionů korun.

Z dalšího odložení rekonstrukce není nadšený primátor Jaroslav Zámečník (SLK). „Vzali jsme si úvěr na rekonstrukci, peníze leží na účtech a nic se neděje. V S Toweru platíme 350 tisíc měsíční nájemné a vedle nám stojí 2 tisíce metrů čtverečných prázdných,“ konstatoval Zámečník.

Budova Uran v Liberci.
Kvůli soudnímu zákazu pro stavební firmu se odkládá oprava libereckého Uranu

Budova Uranu byla postavena v roce 1969, v těsném sousedství autobusového nádraží na třídě 1. Máje. Sedmipatrový dům slouží úředníkům několika odborů magistrátu. Všichni úředníci se museli vystěhovat a nyní je objekt prázdný a obehnaný lešením, neboť největším problémem je právě odpadávající fasáda a okna hrozící rovněž vypadnutím. Ve špatném stavu je ale i technické zázemí a interiér, od doby výstavby totiž Uran prošel jen jedinou větší opravou.

Uran se měl v těchto dnech už opravovat. V prvním výběrovém řízení na zhotovitele vítěz odstoupil a další nesplňovali podmínky, ve druhém vyhrál Metrostav, který ale dostal soudní zákaz, a tak město muselo i toto výběrové řízení zrušit.