Se zhotovitelem stavby, firmou Syner, se dohodla radnice na dodavatelském úvěru.

„Rozdělili jsme platbu do dvou let, letos zaplatíme 7 milionů, příští rok pak uhradíme druhou polovinu,“ vysvětlil náměstek primátorky pro ekonomiku Jiří Šolc (Liberec občanům) s tím, že úrok z tohoto dodavatelského úvěru bude město platit podle něj docela přijatelný. Jen asi čtyři procenta.

V dolním centru se po přestavbě zvýší podíl zeleně.

Měla by tu vzniknout další klidová odpočinková zóna města s lavičkami.

Z projektu, který připravila už před lety bývalá koalice v čele s ODS, ale kvůli nedostatku peněz vypadly některé příliš drahé prvky, například vodní fontána. Podoba náměstí je skromnější.

Původní projekt počítal s tím, že na náměstí vznikne pěší zóna, která naváže na pěší ulici Pražskou a přes ni se vlastně spojí s náměstím Dr. Edvarda Beneše. To ale nyní není jisté.

„Ještě je otázka, jestli necháme náměstí průjezdné pro automobily. Centrum města, ulice Pražská a Moskevská, se dnes vylidňují také proto, že lidé si už zvykli nakupovat rovnou do auta,“ řekl Jiří Šolc s tím, že na náměstí také nebude tržnice, která byla součástí původního projektu.

Soutěž na revitalizaci Soukenného náměstí vyhrála už předloni na podzim liberecká stavební firma Syner s nejnižší nabídkovou cenou 17,1 milionu korun.

Povolební vedení radnice v čele s Janem Korytářem (Změna pro Liberec) pak ale v prosinci 2010 zakázku zrušilo s tím, že na ni město nemá peníze. Stavební firma se obrátila na antimonopolní úřad.

ÚOHS nenašel ale důvod pro zrušení zakázky. Městu vyměřil pokutu 100 tisíc korun a dalších 30 tisíc na náklady řízení. Město tak je povinno zakázku realizovat.