VÝSLEDKY - LIBERECKÝ KRAJ

Volební účast: 35.91%, 125 658 voličů

Nejvíce hlasů získalo Hnutí Starostové pro Liberecký kraj, a to 32.35 %, obsadí 18 křesel v zastupitelstvu LK. Na druhém místě se umístilo Hnutí ANO 2011 s 17.08 %, získalo 9 mandátů, Komunistická strana Čech a Moravy mají 8.10 %  a 4 mandáty, Česká strana sociálně demokratická obdržela 8.04 % - 4 mandáty, pro Občanskou demokratickou stranu hlasovalo 7.91 % a v krajském zastupitelstvu obsadí též čtyři místa.

18:44 /Liberec/ Kandidát Změny na senátora Jan Korytář do druhého kola senátních voleb nepostoupí. Na rozdíl od Senátu ale bodoval ve volbách do krajského zastupitelstva, kde získal přes 1300 preferenčních hlasů. Z desátého místa tak poskočil na druhé za Zuzanu Kocumovou.

ČTĚTE: NA ČESKOLIPSKU JIŽ MAJÍ JASNO

18:38 /Liberec/ Liberecká sociální demokracie sleduje sčítání hlasů v jednom z libereckých hotelů. Sociální demokraté se zatím k výsledkům definitivně vyjadřovat nechtějí, teď se totiž čeká na sečtení posledních několika okrsků. Až konečné výsledky totiž ukáží, jestli strana získá čtyři nebo pět zastupitelských mandátů.

18:06 /Liberec/ "Ukázalo se, že téma migrace i naše další témata voliče zaujaly," řekl Libereckému deníku předseda koalice SPD a SPO Radovan Vích. Obě strany v zastupitelstvu usednou poprvé. Jednání o případném vstupu do krajské koalice Vích nevylučuje s žádnou stranou. Některé telefonáty na toto téma údajně už i proběhly.

17:45 /Liberec/ Už jen pět procent hlasů zbývá sečíst v Libereckém kraji. Zatímco o vítězi je již rozhodnuto, budou jím Starostové pro Liberecký kraj v čele se současným hejtmanem Martinem Půtou, zajímavý soubor se odehrává mezi tradičními stranami KSČM, ODS a ČSSD, které mají všechny okolo 8 procent. Naprosto propadly strany Budoucnost pro LK a TOP09, které nedosáhly na pěti procentní hranici.

Michael Canov (SLK)Zdroj: archiv

V senátních volbách stále vede Michael Canov, jeho současný výsledek je 44,8 %, jeho pravděpodobných soupeřem ve druhém kole bude Marek Vávra s necelými 165 procenty.

17:40 /Liberec/ V libereckém volebním štábu koalice Svoboda a přímá demokracie a Strany práv občanů napjatě sledují sčítání poslední desetiny hlasů. Strany mají poprvé v historii šanci překročit pětiprocentní hranici a usednout v krajském zastupitelstvu. Aktuálně činí zisk strany 5,22 % a má drobně klesající tendenci. Ve štábu ale panuje dobrá nálada.

17:33 /Liberec/ Ve volebním štábu liberecké TOP 09 vládne zklamání. „Nečekali jsme to. Voliči dali přednost jiným stranám a politickým hnutím," okomentoval lídr František Gábor. „Udělali jsme maximum," dodal.

17:06 /Liberecký kraj/ V Libereckém kraje je sečteno téměř 90 procent hlasů, které voliči odevzdali ve volebních místnostech. Potenciálních vítězem zůstávají Starostové pro Liberecký kraj se ziskem 31,5 %, druhé je hnutí ANO s více než 17 procenty, třetí místo patří těsně KSČM s 8,5 % procenty. Prozatimní výsledky ODS a ČSSD se liší pouze v desetinách procenta, obě strany překonaly hranici osmi procent. Do krajského zastupitelstva by se dostaly ještě strany Změna pro LK a Koalice SPD a SPO.

16:40 /Jablonecko/ Tajemník Magistrátu Jablonec Marek Řeháček sleduje vývoj sčítání na volby.cz. Zatím je sečteno v LK 59,21%. Vypadá to na vítězství Starostů, kteří mají v tomto momentě 30%

Výsledky senátních voleb favorizují starostu Chrastavy Michaela Canova, který má při sečtení dvou třetin odevzdaných hlasů náskok nad svými konkurenty, v současné chvíli získal necelých procent hlasů, na druhém místě je kandidát ANO Marek Vávra z frýdlantského pivovaru. Na třetím místě je s necelými deseti procenty Jan Korytář ze Změny.

16:37 /Českolipsko/ Na Českolipsku je sečteno před 90 % hlasů. Volební účast je lehce nad 30 procent. Vedou Starostové pro Liberecký kraj (28,34 %), druhé je ANO 2011 (20,61 %).

16:25 /Liberecký kraj/ Vítěz krajských voleb už je prakticky jasný, po 70 % sečtených hlasů drtivě vítězí Starostové pro Liberecký kraj (30 %). Do krajského zastupitelstva by se v tuto chvíli dostalo ještě hnutí ANO (18 %), KSČM, ČSSD, ODS (všechny 9 %). Otazník visí nad dvěma stranami, které těsně překračují pětiprocentní hranici – Změna pro Liberecký kraj a Koalice SPD + SPO.

16:10 /Českolipsko/ Prvním sečteným městem na Českolipsku je necelou hodinu po uzavření volebních místností Ralsko. Voleb se zúčastnilo 21.32 % oprávněných voličů a zvítězila Komunistická strana Čech a Moravy se ziskem 40 %. Ani ve druhém sečteném městě, v Dubé, nevyhráli Starostové pro Liberecký kraj, ale ANO 2011 (24,81 %). V Dubé přišlo volit 29,26 % lidí.

16:05 /Českolipsko/ Nejvyšší volební účast na Českolipsku zatím zaznamenala obec Krompach, kde během dvou dnů přišlo k urnám 57,48 % voličů. Přes padesát procent se dostala účast ještě v obci Svojkov. Nejmenší zájem o krajské volby byl v obci Blíževedly, kde přišlo hodit svůj hlas jen 77 voličů z 495 oprávněných, volební účast byla jen 15,56 %.

Sčítání volebních hlasů.Zdroj: Deník

16:03 /Liberecký kraj/ Půlka hlasů je sečtena. Starostové své prvenství neztrácejí, aktuálně jejich zisk činí 30,81 %.
Senátní volby opanuje Michael Canov, který s dosavadním ziskem 46 % atakuje magickou hranici 50 %, která by mu mohla přinést triumf hned v prvním kole.

15:36 /Českolipsko/ V České Lípě je sečteno šest ze 44 okrsků, tedy necelých 14 procent hlasů. Vede ANO 2011 (24,46 %), druzí jsou Starostové pro Liberecký kraj (17,85 %). Volební účast je zatím 27,49 %. V obcích na Českolipsku zatím celkem suverénně vítězí Starostové pro Liberecký kraj. Výjimkou jsou Vrchovany, kde zvítězila ČSSD, a také Kvítkov. Ve vesničce u České Lípy se o vítězství podělily strany ANO 2011 a ČSSD.

První sečtenou obcí na Českolipsku se staly Luka. Volební účast dosáhla 32,53 % a zvítězili zde Starostové pro Liberecký kraj.

Bezmála třetina hlasů je sečtena. Prozatímní vítězství drží Starostové, nad druhým hnutím ANO drží náskok více než 3000 hlasů. V senátních volbách zatím vítězí Michael Canov, následuje jej Marek Vávra.

15:31 /Českolipsko/ Prvním sečteným okrskem na Českolipsku je okrsek 3 v Brništi. Volební účast tu byla 29,27 %. Zvítězili Starostové pro Liberecký kraj (25 %), druhé skončilo ANO 2011 (19,44 %), třetí KSČM a Svobodní a Soukromníci (11,11 %). Na Českolipsku je zatím sečteno necelých 20 procent hlasů. Účast se pohybuje kolem třiceti procent. Nejvíce hlasů zatím dostali Starostové pro Liberecký kraj (28,33 %). Hnutí vedení dosavadním hejtmanem Martinem Půtou vyhrálo zatím ve všech sedmi obcích Českolipska, kde už jsou výsledky kompletně sečteny.

15:25/Liberec/ V krajském Liberci se nejrychleji sečetly hlasy v rudolfovském penzionu. Zde také zvítězili Starostové, druhá byla Změna. V senátních volbách voliče nejvíce zaujal Michael Canov.

15:15 /Liberecký kraj/ Hodinu po uzavření volebních místností je sečteno asi 1 procento hlasů. Z 200 odevzdaných a platných hlasů patří nejvíce Starostům pro Liberecký kraj, které následuje ANO 2011 a komunisté. Jako čtvrtá je na začátku sčítání Změna pro Liberecký kraj. Na Liberecku je zatím sečtený pouze jeden okrsek v Jablonném v pod Ještědí, stejně tak na Turnovsku.

15:00 /Lomnice nad Popelkou/ První volební okrsek v kraji, kde sečetli všechny hlasy, byl šestý okrsek v Lomnici nad Popelkou. Zvítězili tu Starostové pro Liberecký kraj, následováni hnutím ANO. Výsledky nejsou nijak vypovídající: v okrsku volilo pouhých 21 lidí.

SČÍTÁNÍ

Volit se bude v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin. Sobotní odpoledne bude patřit sčítání hlasů, v podvečer naberou výsledky reálné obrysy a ve večerních hodinách by mělo být definitivně jasno, které strany a jaké osobnosti voliči do zastupitelstva kraje poslali.

Krajské volby 2012Starostové pro Liberecký kraj – 22,21 % (13 mandátů)
KSČM – 17,89 % (10 mandátů)
Změna pro Liberecký kraj – 16,85 % (10 mandátů)
ČSSD – 13,05 % (7 mandátů)
ODS – 9,26 % (5 mandátů) 

Volit se souběžně bude i do třetiny Senátu. V Libereckém kraji se letos volba do horní parlamentní komory týká obyvatel Liberce a jeho okolí. V libereckém senátním obvodu kandiduje hned devět osobností.

Průběžné i finální výsledky můžete sledovat zde 

Už popáté se bude volit do krajských zastupitelstev. Proč jít ke krajským volbám se dočtete zde.

Lidé mají letos mnohem větší šanci zvolit si do krajského zastupitelstva osobnosti, které skutečně chtějí. Každý volič může na listině zakroužkovat až 4 favority. Aby "kroužkovaní" kandidáti přeskočili stranické kolegy před sebou, bylo dříve nutné, aby získali 10 % všech hlasů. Kvóta se ale nově snížila na 5 %. Je proto pravděpodobné, že kroužky letos s pořadím zvolených zamíchají více než v minulosti.

Zdroj: Youtube

Sledujte s námi volební víkend v Libereckém kraji minutu po minutě. Pro aktualizaci článku použijte klávesu F5.

14:00 /Liberecký kraj/ Volby do zastupitelstev krajů a do Senátu v roce 2016 skončili. Deník bude i nadále sledovat sčítání výsledků a reakce jednotlivých stran a hnutí.

13:57 /Frýdlant/ Ve volební komisi ve frýdlantské základní škole T.G. Masaryka pravidelně usedá studentka politologie Charlota Dědková. Mnohem více než finanční odměna ji k tomu vede zájem o politiku. "Mám pocit, že letos chodí volit o dost méně mladých lidí než obvykle," popisuje svůj dojem z letošních voleb mladá komisařka.

13:50 /Českolipsko/ Pro obce spadající pod Českou Lípu připravili organizátoři paralelně s volbami také anketu o městských investicích i sběrové vozy. Úspěch mezi občany byl nepatrný. V pátek hlasovalo v Žizníkově sedm lidí, v Častolovicích jeden, v Manušicích nikdo.

13:45 /Turnovsko/ Na Turnovsku jsou patrně o něco uvědomělejší voliči než v jiných regionech. Dnes v poledne odvolilo na Malé Skále už 45 % oprávněných voličů, 40 % jich dorazilo k urnám v Tatobitech a v Příšovicích. V Pěnčíně se zatím čísla pohybují okolo 35 %, podobně jako v centru Turnova. 30 % pak evidují v Rovensku pod Troskami. Nejvíce lidí chodí na Turnovsku volit první den voleb hned po 14. hodině, v sobotu jsou to potom dvě voličské vlny, první mezi 8. a 9. hodinou a druhá mezi 10. a 11 hodinou. Před koncem hlasování už mnoho lidí nechodí.

13:12 /Turnov/ Budoucnost Obchodní akademie, Hotelové školy a Střední odborné školy (OHS) v Turnově – to je jeden z úkolů, který čeká na nově zvolené krajské zastupitelstvo. Stejně tak budou muset noví zastupitelé rozhodnout o vstupu města Česká Lípa do krajské nemocnice a vyřešit desetiletou zakázku na veřejnou autobusovou dopravu. Důležitý bude i postoj Rady kraje k úmyslu Jednoty bratrské na vytvoření nové střední školy v Chrastavě. Rozpočet na příští rok už je pro nové zastupitelstvo předpřipraven. Rozpočet počítá s příjmy 2,828 miliardy korun, výdaje by měly být o 97 milionů nižší. Přebytek bude použit na úhradu úvěrů, s žádným dalším zadlužováním návrh rozpočtu nepočítá.

13:08 /Liberec/ Předseda volební komise na Základní škole ve Vesci si zpestřil příchod do práce. „Podařilo se mi vloupat do školy, neposlechl se jsem školníka, šel jsem kam neměl a omylem jsem spustil poplašné zařízení a málem přijeli strážníci, směje se Bohuslav Kult. Situaci zachránil až školník.

12:50 /Českolipsko/ V obci Obora, která patří pod Doksy, se tradičně volí v chatě místního Mysliveckého sdružení. „Zatím přišlo volit 47 lidí ze 153 oprávněných, takže účast je kolem třiceti procent," říká jedna z členek volební komise Zuzana Veselá. Město se postaralo o pohodlí komise i voličů, nechalo upravit přístupovou cestu, aby se voliči nemuseli brodit bahnem, pro komisi zase zajistili chemické záchody.

V obci Obora, která patří pod Doksy, se tradičně volí v chatě místního Mysliveckého sdruženíZdroj: Deník

12:45 /Liberecko/ Radčice hlásí zatím 29 procent účast. Podle předsedkyně komise Blaženy Pavlové ale čekají hodně opozdilců.

12:30 /Česká Lípa/  "Páčka" to je slovo, které nejčastěji zni z úst volební komise ve Skalici u České Lípy. Pro volby zde používají speciální průhlednou urnu, která má u otvoru počítadlo. Pokud volič za zmíněnou páčku nezatáhne, obálku dovnitř nedostane.

Ve Vratislavicích nad Nisou lidi volby zajímají

12:22 /Vratislavice nad Nisou/ Ve Vratislavicích nad Nisou v Kulturním centru 101010 je zhruba 35 procentní účast. Jakub Matějka, předseda komise to považuje za velice slušný výsledek. „Očekáváme ještě další voliče. Sečtené hlasy bychom mohli mít za dvě hodiny," dodal Matějka.

12:15 /Frýdlant/ Před několika dny tu zahrádkáři soutěžili o nejlepší kyselou okurku, dnes tady probíhají volby. Voliči ve frýdlantském prvním okrsku totiž volí v klubovně zdejší zahrádkářské kolonie. Účast tu je dvě hodiny před uzavřením místnosti zhruba třetinová.

12:00 /Česká Lípa/ Nízkou volební účast hlásí některé okrsky na největším českolipském sídlišti Špičák. Do volebních místností na Gymnáziu, kde je hned pět obvodů, zatím přišlo hodit svůj hlas od 13 do 16 procent voličů. 

11:45 /Liberec/ I letošní předvolební kampaň provázel hustý výlep billboardů a letáků, včetně těch vylepených načerno. Podle ČTK jich nejvíce patřilo hnutí Změna pro Liberecký kraj. Nelegálně vyvěšené poutače museli odstraňovat například v Liberci nebo ve Frýdlantě.

Plakát hnutí Změna přelepený nálepkou hnutí ANO v liberecké Fügnerově ulici.Zdroj: Deník

11:20 /Liberecko/ Dvě misky s bonbóny má na stole volební komise v Hejnicích ve štábu v salonku restaurace Dělnický dům. „Někteří lidé chodí k volbám i s dětmi, tak to máme pro ně, aby z toho aspoň něco měly," směje se zapisovatelka komise paní Ivana. „Máme výhodu, že jsme v salonku v hospodě, chlapi chodí na jedno a když už tu jsou, tak zajdou i k nám a odvolí."

11:15 /Liberecko/ Zatímco na sociálních sítích to v nejrůznějších diskuzích a statusech vypadá, že volit šel téměř každý, realita je zatím jiná. Volební účast je prozatím poměrně nízká, odvoleno má zatím cca 30% voličů. Po facebooku se proto šíří různé výzvy, aby se lidé k volbám dostavili a neseděli doma. „ Hele lidi…mám jedno přání…rád bych, kdyby moji všichni kamarádi, přátele, tzv. facebooková rodina atd. šli volit…za chvilku mám narozeniny, tak mi to dejte jako dárek a je to vyřízený! Volte koho chcete podle svého uvážení, jen, prosím, nevolte blbce! Děkuji," uvedl například na svém profilu kapelník libereckého Big´O´Bandu Marek Ottl.

11:00 /Chrastava/ Kolem 20 % se volební účast pohybovala včera večer také v Chrastavě, kde je celkem pět volebních okrsků.

Nová volební místnosti je v Domě přírody Českého ráje v Dolánkách u Turnova.Zdroj: Deník/Lenka Klimentová

10:35 /Hrádek nad Nisou/ Volební účast v Hrádku nad Nisou se v pátek pohybovala podle starosty Josefa Horinky kolem 20 – 25%. „Celkem nic moc," okomentoval Horinka, který očekával mnohem vyšší účast.

10:09 /Liberecko/ Že o krajské volby není takový zájem, dokládá i případ jednadvacetiletého Liberečana Ondřeje. Za cestu do Liberce se mu jen kvůli volbám platit nechtělo a tak přes víkend zůstal v Brně, kde studuje vysokou školu. Studentům, kteří studují v jiných krajích, nepomůže ani voličský průkaz. S ním může volič do kterékoli volební místnosti, ale pouze na území příslušného kraje.

9:40 /Liberecko/ Chrastavští se nacházejí ve zvláštní situaci. Do Senátu letos kandiduje zdejší starosta Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj). V Chrastavě ale svého starostu, který zde ve volbách pravidelně vítězí, volit nemohou. Důvodem je rozmístění volebních obvodů: Chrastava spadá do obvodu Česká Lípa, kde se senátor volil před dvěma lety.
Letos se volí pouze v obvodu Liberec, který kromě krajského města zahrnuje frýdlantský výběžek nebo Českodubsko a zasahuje až k Svijanskému Újezdu u Turnova. Senátní obvody nekopírují hranice okresů a často nezohledňují ani přirozenou sídelní spádovost. Klíčové je, aby každý z jednaosmdesáti okrsků v republice zahrnoval podobný počet voličů. Kandidovat na senátora může i člověk, který na území obvodu nebydlí. To je právě případ chrastavského starosty Canova.

9:20 /Liberecký kraj/ Mezi prvními, kteří si dnes ráno přivstali a šli volit, byl i Marek Kroupa z Liberce. "Chtěl jsem jít včera, ale už jsem to nestihl a dnes jedeme na Moravu. Tak mi manželka jen přibrzdila u volební místnosti, byl jsem hned zpátky, nikdo jiný tam nebyl. Přemlouvala jsem i ženu, ale ta se vymlouvá na to, že neví, koho volit. Měli jsme kvůli tomu i menší výměnu názorů. Podle mě je potřeba, aby lidi k volbám chodili, protože nic nedělat a pak nadávat, jak to tady chodí, je k ničemu," dodal Kroupa. Podle informací z volebních místností zatím není voličská účast příliš vysoká, odvoleno má zhruba pětina oprávněných voličů.

Volební účast u krajských voleb nepatří k nejvyšším. Politologové tento typ voleb označují jako volby druhého řádu, což znamená, že jim voliči nepřikládají takový zájem, jako například volbám do Poslanecké sněmovny. V Libereckém kraji se dosud účast pohybovala kolem pětatřiceti procent. Nejnižší byla hned v prvních volbách v roce 2000, tehdy volilo jen 33 % voličů. Od té doby mírně roste, v posledních volbách před čtyřmi lety odvolilo 38,5 % voličů.

8:22 /Liberecký kraj/ Poprvé se do krajského zastupitelstva pokusí dostat třeba hnutí ANO. To v předchozích parlamentních volbách zaujalo v kraji nejvíce voličů.

8:15 /Liberecký kraj/ O 45 zastupitelských křesel se tentokrát uchází 705 kandidátů. Občanský demokrat Zdeněk Kadlas se kandidatury na poslední chvíli vzdal. Vzhledem k tomu, že jsou lístky už vytištěny, Kadlas na kandidátce ODS zůstává. Preferenční hlasy, které mu voliči udělí, se ale nebudou započítávat

8:00 /Liberecký kraj/ Začal druhý volební den. Lidé mohou hlasovat do dnešních 14 hodin.

Druhý den voleb - sobota 8. října

22.00 /Liberec/ První volební den skončil. Průběch toho druhého můžete opět sledovat s Libereckým deníkem online. Začínáme v 8 hodin ráno s otevřením volebních místností.

21:53 /Liberec/ Několik posledních voličů dorazilo před 22 hodinou odvolit do domu s pečovatelskou službou na sídlišti Dobiášova, kde se nachází volební okrsek číslo 55. "Čekal jsem až do poslední chvíle, chtěl jsem zjistit, jestli komise vydrží a neusne," zažertoval muž na vozíku, který dorazil 15 minut před koncem prvního volebního dne.

21:50 /Liberec/ Blíží se 22 hodina a do volebních místností míří poslední voliči. Odhady volební účasti se pohybují okolo dvaceti procent. Volit dnes šli hlavnĕ lidé, kteří na víkend odjíždějí pryč z města. Do Liberce naopak dorazili ti, kteří zde mají trvalé bydliště, ale žijí jinde. "Právě jsme přijela z Prahy, abych stihla odvolit. Nevyřídila jsem si voličský průkaz, tak jsem si musela udělat výlet," řekla Jana Koucká, která odvolila v centru Liberce okolo půl desáté.

21:37 /Liberec/ Zatímco mladí lidé se k volbám nedostavili, někteří lidé chtěli volit i přes svůj handicap. Muž na invalidním vozíku
nemohl vyjet do schodů školní budovy, hlasoval proto do přenosné volební urny.

Odvolili i lidé se zdravotním handicapem.Zdroj: Deník

20:40 /Českolipsko/ Další z kandidátů na hejtmana odvolil. V České Lípě odevzdala svůj hlas jednička kandidátky ANO 2011 Jitka Volfová. Českolipsko má v letošních krajských volbách tři lídry. Kromě Volfové je jedničkou své strany poslanec Stanislav Mackovík (KSČM) z Pertoltic pod Ralskem a Stanislav Vondráček (Národní socialisté – LEV 21).

19:35 /Liberecko/ V Hejnicích volí ve čtyřech okrscích: ve škole, ve vestibulu kina, v salonku hospody, ve školce. Volební účast se pohybuje ve městě kolem čtrnácti procent. "Chodí hlavně starší lidé, asi ze zvyku. Mladí vůbec," řekla zapisovatelka Lenka Zoreniková. "Někteří ani nevědí, že máme dvoje volby. Musíme jim vysvětlovat, že volíme i do Senátu," dodala.

19:15/Liberec/ Bývalá liberecká primátorka Martina Rosenbergová kandiduje v krajských volbách za ČSSD. Před několika týdny ale natočila video, ve kterém do senátních voleb vyjádřila podporu kandidátovi konkurenčních Starostů Michaelu Canovovi. "Jestli někdo patří do Senátu, tak jste to vy," říká ve videu. "Jsou dvoje volby, kde musí jít stranická příslušnost stranou, a to jsou volby prezidentské a senátní," vysvětluje Rosenbergová, proč nepodpořila sociálně demokratického kolegu Pavla Ploce.

19:00 /Liberec/ Lídr TOP 09, František Gábor volil v Základní škole U Školy. "Byl jsem pečlivě připraven," sdělil s úsměvem kandidát na hejtmana.

18:53 /Liberecko/ V liberecké vazební věznici mělo možnost volit z více než 300 obviněných a odsouzených 90 vězňů. K senátním volbám se přihlásilo 41 vězňů. Volit mohou vězněné osoby umístěné ve výkonu vazby i ve výkonu trestu. Právo volit do krajského zastupitelstva mají pouze obvinění. Žádný z nich si ale nevyřídil voličský průkaz a voleb se tak nezúčastnil. Šest vězňů neodvolilo, protože neměli platný občanský průkaz.

18:50 /Českolipsko/ Zhruba desítka voličů hodí své hlasovací lístky do volební urny přímo v areálu českolipské nemocnice. Tu navštíví volební okrsková komise v sobotu dopoledne. Volit zde mohou všichni občané z příslušné spádové oblasti, těm stačí jejich občanský průkaz, hlasovací lístky přinese volební komise sebou. Volit pak zde mohou také ti, kteří mají vyřízen volební průkaz.

18: 35 /Jablonecko/  Ve Sněhově na Jablonecku mají 125 oprávněných voličů. Ti chodí do volební místnosti TJ Sokol Sněhov. Jejich totožnost kontroluje Jaroslava Nipčová.

18:30 /Turnovsko/ Nově lidé volili v Domě přírody Českého ráje v Dolánkách u Turnova. 

Nová volební místnosti je v Domě přírody Českého ráje v Dolánkách u Turnova.Zdroj: Deník/Lenka Klimentová

18:00 /Českolipsko/ Z kabin do tělocvičny. V Lindavě na Českolipsku chodili místní léta volit do kabin u fotbalového hřiště. Od roku 2014 se však volební místnost přesunula do prostor tělocvičny místní mateřské školy. „Alespoň se můžeme protáhnout na žebřinách," říká se smíchem jeden z členů komise.

17:50 /Liberecko/ Bývalá liberecká primátorka Martina Rosenbergová kandiduje v krajských volbách za ČSSD. Před několika týdny ale natočila video, ve kterém do senátních voleb vyjádřila podporu kandidátovi konkurenčních Starostů Michaelu Canovovi. "Jestli někdo patří do Senátu, tak jste to vy," říká ve videu. "Jsou dvoje volby, kde musí jít stranická příslušnost stranou, a to jsou volby prezidentské a senátní," vysvětluje Rosenbergová, proč nepodpořila sociálně demokratického kolegu Pavla Ploce.

17.30 /Liberec/ Ve volební místnosti na harcovských vysokoškolských kolejích odvolila i kandidátka na hejtmana za Změnu pro Liberecký kraj Zuzana Kocumová.

kandidátka na hejtmana za Změnu pro Liberecký kraj Zuzana Kocumová.Zdroj: Deník

17.20 /Liberecko/ Volit byl už i dosavadní liberecký senátor Přemysl Sobotka (ODS). Sobotka je jediným senátorem, kterého Liberecko kdy mělo. V Senátu sedí už od roku 1996, vyhrál čtvery senátní volby, šest let horní parlamentní komoře i předsedal. Letos už v senátních volbách nekandiduje, je pouze na desátém místě kandidátky do krajského zastupitelstva.

17.15 /Liberec/ Zatím asi jen pět desítek lidí se dostavilo do volebního okrsku č. 16, kterým je Svaz Němců v Ruprechtické ulici v Liberci. Podle členů volební komise většina voličů chodí až v pozdější čas nebo v sobotu dopoledne. O něco vyšší účast už zaznamenali v sousedním volebním okrsku č.15, tedy na ZŠ Lesní. Oba okrsky patří tradičně k těm s vyšší volební účastí na území Liberce. Před čtyřmi lety tu zástupce do kraje přišlo volit kolem 56 % voličů.

17.00 /Českolipsko/ Páteční odpoledne bývá ve volebních místnostech obvykle nejrušnější. Potvrzuje to i komise ze ZŠ Dr. Miroslava Tyrše v České Lípě. Po dvou hodinách voleb má v okrsku číslo 9 odvoleno už 10 procent oprávněných občanů.

16.33 /Frýdlantsko/ Svůj hlas do volební urny hodil také starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Do volební místnosti ho doprovodily jeho dvě dcery. Podle Ramzera by byl pro ODS úspěch obhájit současných 5 křesel v krajském zastupitelstvu a další 2 nová získat.

Krajské volby a volby do Senátu 2016 ve Frýdlantě.Zdroj: Martina Petrášková

16.26 /Českolipsko/ Mezi prvními voliči, kteří dorazili do volební místnosti v českolipské ZŠ Slovanka, byla i starostka České Lípy Romana Žatecká. V České Lípě lidé dnes a zítra rozhodují nejen o složení krajského zastupitelstva, ale ve veřejné anketě také o investičních prioritách města. Výsledky ankety město zpracuje a měly by být vodítkem k okamžitému zahájení těch investičních akcí, které budou mít nejvyšší prioritu. Anketa však bude anonymní, a to ve všech směrech. Nikdo si nebude nikoho odškrtávat ze seznamu ani zkoumat, jestli už náhodou nehlasoval jinde.

16.00 /Liberec/ Kandidát do krajského zastupitelstva Ondřej Konečný, který je jako čtvrtý na kandidátce Strany svobodných občanů a Soukromníků, si stěžuje, že pošta po krajském městě neroznesla jeho 8000 nasmlouvaných a zaplacených volebních materiálů. "Měla je na konci září doručit ve dvou várkách. Podle mých informací nedorazilo nic nikam," tvrdí Konečný. Mluvčí České pošty se k obvinění nevyjádřil.

15.48 /Liberec/Odvoleno má další lídryně! Hlasovací lístky vhodila do volební urny v budově střední školy na Králově Háji Lidie Vajnerová. Vajnerová byla mezi lety 2008 a 2012 náměstkyní libereckého hejtmana, tehdy ještě za Stranu pro otevřenou společnost. Letos se pokouší do krajského zastupitelstva dostat na kandidátce Budoucnost pro Liberecký kraj. Vajnerová kandiduje rovněž do Senátu.

Lidie Vajnerová má odvoleno.Zdroj: Deník

15.10 /Liberecko/ Hlavně zatím starší lidé přišli do volební místnosti v Bílém Kostele na Liberecku. „S manželkou máme jasno. Už roky volíme sociální demokraty, tak u toho zůstaneme i teď," prozradil 76 letý volič.
V Bílém Kostele je 741 voličů a při minulých volbách do krajského zastupitelstva tam byla volební účast 57,89%, přičemž největšího úspěchu tam dosáhli Starostové pro Liberecký kraj. Těm hlas do volební urny hodila dnes i paní Dana. „Fandím jim. Myslím, že se za nimi netáhne žádný velký skandál. Také nechci podporovat velké strany. Kraji by měli vládnout místní lidi a ne aby jim to někdo stranicky diktoval z Prahy."

Volební účast u krajských voleb nepatří k nejvyšším. Politologové tento typ voleb označují jako volby druhého řádu, což znamená, že jim voliči nepřikládají takový zájem, jako například volbám do Poslanecké sněmovny. V Libereckém kraji se dosud účast pohybovala kolem pětatřiceti procent. Nejnižší byla hned v prvních volbách v roce 2000, tehdy volilo jen 33 % voličů. Od té doby mírně roste, v posledních volbách před čtyřmi lety odvolilo 38,5 % voličů.

15.00 /Liberec/ "Já si tu připadám jak orangutan na větvi, lítám tu po celým baráku," stěžuje si starší muž v budově zdravotnické školy, na to, že není volební místnost označena žádnou cedulí. K prvnímu konfliktu tu došlo už deset minut před otevřením volebních místností. "Volby jsou až od dvou hodin, pane," musela komisařka nedočkavému voliči vysvětlit, proč dveře místnosti zatím zůstávají zavřené a neoznačené.

14.38 /Českolipsko/ „Bídu a utrpení," odpověděl na otázku, co čeká od letošních voleb, šedesátiletý Jiří Hrůša z České Lípy. Kdyby si nezapomněl vzít za plentu volební lístky, byl by prvním, kdo odvolil v prvním českolipském volebním okrsku na městském úřadě, kde má pan Hrůša zároveň trvalé bydliště. Opodál má své stanoviště českolipská anketa, v níž mají občané rozhodnout o velkých investicích města. Jednoho z prvních respondentů jsme se zeptali, jaký projekt mu přijde nejdůležitější. „Určitě parkoviště v centru a oprava kulturního domu, aby se tam mohlo hrát i divadlo," říká František Novák z České Lípy.

První voliči na Českolipsku.Zdroj: Deník

14.12 /Liberecko/ Odvoleno už má i hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Volil v Základní škole Donín v Hrádku nad Nisou. Za volební plentu šel volit se svými staršími dcerami. „Děláme to tak pokaždé," říká hejtman. Jeho manželka nevolila, protože pochází z Polska a nemá zde volební právo. Přestože Martin Půta byl mezi prvními voliči, svůj hlas do volební urny jako první neodevzdal, přeběhl ho manželský pár.

14.00 /Liberecko/ Volební místonosti se otevřely. Premiéru voliče si letos odbyde například devatenáctiletý student liberecké průmyslovky Filip. „K volbám jdu. Ve škole jsme se o tom sice nebavili, ale pak mi mamka řekla, že když nepůjdu, může se mi stát to, co nedávno na škole v Turnově. Někdo bude rozhodovat o naší škole a my budeme jen koukat. Maminka navíc pracuje v nemocnici a tu také řídí kraj, nechce změnu, takže proto jde k volbám taky," prozradil student z Liberce.

13.51 /Jablonecko/ První voliči Jana a Zdeněk Drlíkovi z Jablonce nad Nisou přišli do volební místnosti do Základní školy 5.května. Připraveni odevzdat svůj hlas byli již krátce po jedné hodině odpolední.

První voliči Jana a Zdeněk Drlíkovi z Jablonce přišli do volební místnosti v ZŠ 5.května. Zdroj: Deník/Lenka Klimentová

13.30 /Českolipsko/ Členové komise volebních okrsků 6 a 7 v České Lípě se mají na co těšit. Majitel restaurace U Bohouše, kde jsou dva neobvyklé okrsky umístěny přímo v restauraci, jim už vše připravil a rozestavěl. „To je zkrátka tradice, stejně jako volební menu, kde si mohou vybrat jídlo, které jim v naší kuchyni připravíme," říká Bohumil Palounek s tím, že takový servis rozhodně jiné komise nemají.

12.55 /Liberecko/ Až do okamžiku otevření volebních místností mohou sázkaři vsázet na výsledky senátních voleb. Kurzy se v předvolebním období poměrně radikálně měnily. Před uzavíráním sázek bookmakeři tří největších sázkových kanceláří nejvíce favorizovali Michaela Canova (Starostové), druhé největší šance přisuzovali Janu Korytářovi (Změna).

12.30 /Českolipsko/ Krajské volby se netýkají odsouzených ve věznici ve Stráži pod Ralskem. „Ve volbách do krajského zastupitelstva nesmí volit odsouzené osoby, v těch smí volit pouze osoby obviněné. V naší věznici nyní máme pouze odsouzené, takže u nás tento víkend volby neprobíhají," uvedla Martina Krutinová, tisková mluvčí věznice Stráž pod Ralskem. Jinak bývá o volby ve strážské věznici poměrně velký zájem. Při parlamentních volbách v roce 2013 šlo k urnám 442 odsouzených z 651 oprávněných. Volby obvykle probíhají v soudní místnosti, která se nachází v jedné z budov přímo v areálu věznice.

12.20 /Jablonecko/ Zamyšlení šéfredaktorky s názvem: Tak šťastnou ruku, milí spoluobčané se dočtete zde.

12.15 /Českolipsko/ Na Českolipsku je 57 volebních obvodů, ve kterých se otevře 149 volebních místností, nejvíc v České Lípě – 44. Na kandidátních listinách stran a hnutí, které budou usilovat o přízeň voličů v krajských volbách v Libereckém kraji, je 143 lidí z Českolipska. Čistě „českolipskou" kandidátku má Národní socialisté LEV21, na které je jednadvacet lidí z České Lípy a Jestřebí.

Příprava voleb na liberecké radnici. Zdroj: Deník/Jana Pavlíčková

12.00 Šanci dostat se do krajského zastupitelstva má letos 19 stran a koalic. Kandidovat chtěla také koalice nazvaná Šance schopným jistoty všem, kterou měla tvořit Česká strana národně sociální a hnutí Nezávislí, žadatel o registraci ale návrh podal bez vědomí obou stran. Krajský úřad proto kandidaturu zamítl. Mezi kandidujícími subjekty jsou zavedené strany i úplní nováčci. Poprvé se do krajského zastupitelstva pokusí dostat třeba hnutí ANO. To v předchozích parlamentních volbách zaujalo v kraji nejvíce voličů.