Příští týden mají zastupitelé Liberce rozhodovat o vyhlášce, kterou by se měl omezit hazard ve městě. Tak si to alespoň představují zástupci za Změnu pro Liberec, kteří chtějí zrušit veškeré herny a ponechat pouze kasina. „Kasina musí splňovat přísnější podmínky a nechodí do nich tolik lidé sociálně slabší, které především chceme před hernami ochránit," uvedl na setkání s veřejností zastupitel a předseda pracovní skupiny, která má omezit hazard, Josef Šedlbauer. Ten se snažil přítomným vysvětlit podstatu vyhlášky, o které budou zastupitelé jednat.

ZBYTEČNÁ VYHLÁŠKA?

Jenže provozovatelé heren i kasin jsou z připravované vyhlášky rozpačití. „Vymýšlíte jen to, co už je vymyšlené. Žádná vyhláška není potřeba, protože od 1. ledna vstoupí v platnost nový zákon, který všechno to, co vy chcete, stanovuje. Městská vyhláška je zbytečná. Navíc z hlediska restrikcí není žádného rozdílu mezi hernami a kasinem, takže nerozumím tomu, co vlastně chcete," uvedla na setkání jedna z provozovatelek kasina v Liberci. S podobou připravované vyhlášky přitom nejsou spokojeni ani někteří členové pracovní komise. „Já s ní v této podobě rozhodně nesouhlasím. Je to jen omezování svobodného podnikání," uvedl Petr Židek, který v komisi zastupuje ODS.

Například vedoucí Casino Merkur v OC Nisa Michaele Vachkové se nezamlouvá návrh na omezení provozní doby. „Je tam návrh, aby kasina měla zavřeno od půl páté ráno do dvou odpoledne. To je pro nás hodně nepřijatelné, dost by nám to ztížilo situaci. Znamenalo by to i propouštění zaměstnanců, protože by jich nebylo tolik zapotřebí," uvedla Vachková s tím, že i jí připadá vyhláška s ohledem na nový zákon zbytečná.

Jak vnímají chystanou vyhlášku majitelé kasin, si přímo v jednotlivých provozovnách ověřoval i primátor Tibor Batthyány. „Rozhodně chceme hazard v Liberci omezit, především výherní automaty v hospodách a malých herničkách. Zůstala by jen kasina, kde je i živá hra. Chci proto vědět, jaké výhrady nebo poznatky k našim návrhům provozovatelé mají. Určitě nejsem zastáncem nulové tolerance heren, jako někteří kolegové, ale určitá regulace je nutná. I proto očekávám v zastupitelstvu poměrně dlouhou diskuzi k této problematice," řekl Batthyány.

PROPAD PŘÍJMŮ

A že bude o čem diskutovat naznačuje i zastupitel za SLK Jiří Šolc. „Osobně jsem pro regulaci. Ale vedení města musí říct i B, tedy jak nahradí výpadek, který rušení heren přinese městské kase. Jde o zásadní úpravu městských příjmů do budoucích let, bavíme se tu o 30 milionech ročně. Je třeba říci, na úkor čeho to bude. Čím se propad příjmů nahradí nebo co se kvůli tomu nebude podporovat. A to nám zatím ekonomický náměstek Korytář neprozradil," uvedl na veřejné debatě o hazardu Šolc. „Já klidně oželím v rozpočtu 30 milionů, když vím, že jsou to peníze z hazardu. Jde o úhel pohledu," oponovala mu radní Zuzana Kocumová. O vývoji budeme informovat.