Občanští demokraté si o víkendu na celostátním kongresu v Olomouci zvolili nového předsedu, jehož hlavním úkolem bude obroda pravicové strany. Ta v posledních letech klesla na samé dno popularity a v poslanecké sněmovně se musí po nedávných parlamentních volbách spokojit jen s opoziční rolí.

Vybírat mohli členové kongresu mezi třemi kandidáty. O jejich hlasy usilovali Petr Fiala, Miroslava Němcová a europoslanec Edvard Kožušník. Poslední jmenovaný byl do boje o post předsedy vyslán Libereckým krajem, ale ve volbě získal jen 32 hlasů. Němcová obdržela 66 hlasů. Se 437 hlasy naprosto přesvědčivě zvítězil politolog Petr Fiala.

Radikální Kožušník

Edvard Kožušník si ve svém projevu před samotnou volbou nového předsedy nebral servítky. Způsobem jemu vlastním, tedy dost radikálním, kopal do vlastních řad.

„Rozhlížím se po sále a marně hledám některé známé tváře. Se smutkem na srdci zjišťuji, že řada tradičních účastníků našich kongresů nás opustila. Některé jsme neochotou k otevřené diskuzi vyštvali a jiné jsme pro jistotu ani nepozvali," začal svůj asi třináctiminutový projev Kožušník.

A pokračoval: „Máme snad z něčeho strach? Bojíme se slyšet hořkou pravdu? Chceme si nadále lhát do kapsy? Vlastně se nic neděje. Jenom jsme prohráli volby a skončili v opozici," konstatoval od řečnického pultu Kožušník.

Má ODS naději?

Dále pak mluvil o obrodě ODS, u které prý budou občanští demokraté potit krev. Stranu přirovnal k rozpadajícímu se vlakovému kupé na vedlejší koleji. Delegáty vyzval k větší otevřenosti. Přesto jeho řeč , jak stálo v úvodu, přesvědčila pouhých 32 voličů.

Jak hodnotí celostátní kongres staré i nové tváře strany

Dan Ramzer, nový předseda ODS v Libereckém kraji: Olomoucký kongres ODS má ambici stát se jejím restartem

Politolog Petr Fiala, který byl zvolen novým předsedou strany slíbil, že je připraven nutnou změnu politiky ODS odpracovat s těmi, které sněm zvolí do svého vedení.

Chce ODS vést jako opoziční subjekt, který dokáže jasně a přesně pojmenovat, co není dobře na vládnutí na všech úrovních a prezentovat svůj program. Věřím, že se mu bude dařit.

Volby místopředsedů jasně ukázaly směr, kterým se chce strana ubírat. Neúspěch Miroslavy Němcové a Jiřího Pospíšila není trvalým odstraněním těchto populárních politiků z veřejného života. Jen museli doplatit daň za naše neúspěšné, věřím již minulé, parlamentní i vládní angažmá. Čas ukáže, zda se na vedení ODS budou moci podílet, podobně jako se to povedlo Janu Zahradilovi, který se stal staronovým prvním místopředsedou. Jako pozitivní vidím i to, že se do nejužšího vedení ODS se dostali mimo jiné i úspěšní představitelé města a obcí Martin Kupka, starosta středočeské Líbeznice a Martin Novotný, primátor Olomouce a poslanec. Jsou to slušní, schopní a pracovití lidé.

Přemysl Sobotka, bývalý předseda ODS v LK: Kongres probíhal v duchu kritiky

Vedl se v duchu upozorňování na chyby, ale hlavně s chutí zlepšit obraz ODS, a to je pro mne dobrý signál. Zvolení profesora Fialy je velmi dobrý krok.

Jiří Kittner, exprimátor Liberce: S volbou jsem spokojen

Jiří Kittner.

V mém případě nejsou preference vůbec důležité. Realita je taková, že nemám na volbu ani na cokoliv jiného na kongresu vliv, ani toho jediného hlasu, hosté totiž nevolí ani nehlasují. Jsem rád, že zvolením místopředsedů Zahradila a Tošenovského jsme zachovali určitou kontinuitu a zkušenost. Starostu Kupku znám a je to podle mě dobrá nová tvář.

Ondřej Červinka, zastupitel Liberce, bývalý náměstek Liberce: Kožušník byl kvalitním protikandidátem

Edvard Kožušník sice ve volbě neuspěl, ale jsem přesvědčen, že byl kvalitním a důstojným protikandidátem. To ovšem neznamená, že by mi většinové rozhodnutí kongresu zásadně vadilo. Naopak, jsem přesvědčen, že profesor Fiala bude dobrým předsedou, že nám pomůže znovu kvalitně formulovat a prosazovat pravicovou politiku a že se nám s ním včele podaří znovu přesvědčit naše voliče, že má smysl volit ODS.