Od kolébky do stáří Plastimat tě provází. Vzpomínají s úsměvy ve tvářích bývalí zaměstnanci na jedno z budovatelských hesel firmy, kterou už od jejího vzniku nebylo možné přehlédnout.

Černý humor vždy patřil a patří do kolektivu, a to nejen do toho z liberecké Kubelíkovy ulice. „Začali jsme vyrábět i rakve. S jednou jsme dokonce zamířili na vyhlášené Liberecké výstavní trhy," vzpomíná dvaaosmdesátiletý pamětník, bývalý zaměstnanec a tlumočník Boris Jomrich.

Historie firmy

Píše se rok 1946 a v Jablonci nad Nisou vzniká národní podnik s názvem Plastimat. Všichni se poplácávají po ramenou a do města na severu svolávají zaměstnance. Stahují se sem lidé z celé země. Mezi nimi je i Zdeněk Konečný.

„Mým hlavním úkolem bylo připravit vše na přesun do chystané fabriky v Liberci včetně norem. Asi si nikdo nedokáže představit, jaké bylo takovou fabriku v roce 1963 do Liberce přestěhovat. Řemeslníci si mimo jiné stěžovali, že mají jít do velké haly. Vytvářeli jsme jim přijatelné podmínky," svěřil se se svým příběhem Zdeněk Konečný.

V Liberci je 53 let

Do Liberce se firma Plastimat přemístila až v roce 1963. „Podnik neměl žádné těžké stroje a tak jsme stavbu začínali s jedním vypůjčeným buldozerem Stalinec S 100. Byl až z Hradce Králové. Když nám později byl zapůjčen další Stalinec, mohl jeden tahat z bahna toho druhého. Dnes to vše zní velmi legračně. Taková však byla doba a můžeme se tomu zasmát," vzpomíná na krušné chvíle projektant libereckého závodu, architekt Eduard Anděl.

Přerod v revolučním roce 1989

Než se Plastimat přetransformoval v Magna Bohemia, prošel rukama několika firem, z nichž některé skončily v insolvenci. Současný ředitel Pavel Neuman už tehdy v podniku pracoval a vzpomíná, jak v roce 1989 dala veškerá nástrojařská elita výpověď. Sto čtyřicet lidí chtělo odejít, aniž by pořádně tušili proč. „Bylo mi třicet tři let, ve funkci generálního ředitele jsem byl teprve pár týdnů a říkal jsem si, co já mám dělat?! S každým jsem chtěl osobně mluvit. Nakonec odešli nástrojaři dva. Ti, kteří to celé vlastně zorganizovali."

Vzpomínky

V té době začal Pavel Neuman chystat privatizační projekt. „Učili jsme se za pochodu. Chtěli jsme to mít rychle za sebou, protože tenkrát se jednalo, že Renault nebo VW koupí Škodovku a pokud tady bude jasný vlastník, tak to je základ k tomu, aby firma získala zakázky. Byli jsme pátá firma u nás, která privatizační projekt dokázala přichystat. Schvalovala nás vláda, která také tápala. Rok poté už to bylo daleko komplikovanější. Měli jsme tedy vlastníka Eurotec a dostali jsme zakázku na nárazníky, dveřní výplně a přístrojovou desku. To byl rozhodující moment pro přechod pouze k automobilovému průmyslu," říká Pavel Neuman. Dnes je firma výrobcem a vývojovým dodavatelem plastových výrobků a systémů pro automobilový průmysl. Z Liberce se v současné době řídí 13 výrobních závodů v Evropě (Česko, Německo, Rusko, Polsko, Rumunsko, Turecko). Magna Bohemia zaměstnává přibližně sedm tisíc pracovníků.