Do Liberce totiž dorazí již 
v pondělí. O den později navštíví i Hrádek nad Nisou, Českou Lípu a Jablonec. „Nacvičovaly se jednotlivé trasy a průjezdy celé kolony městem," popsala manévry mluvčí policie Jana Světlá.

Policie nechce nechat nic náhodě a na celou návštěvu se připravuje. Krajští policisté spolupracují s kolegy z Útvaru pro ochranu prezidenta na zajištění jeho bezpečnosti. „Dalším úkolem policistů 
z Krajského ředitelství policie Libereckého kraje bude zajištění plynulého a bezpečného průjezdu kolony automobilů převážejících hlavu státu, ale také zajištění veřejného pořádku a bezpečnosti v místech, kde se Miloš Zeman setká s lidmi," okrajově přiblížila Světlá činnost policistů podílejících se na rozsáhlém bezpečnostním opatření.

Prezident Miloš Zeman.

To, že příprava bezpečného průběhu návštěvy prezidenta musí proběhnout několik dnů předem, potvrdila i slova bývalého náčelníka vojenské zpravodajské služby ČR Andora Šándora. „Důležité je vzít v úvahu specifika místa, do jaké míry je oblast společensky a sociálně komplikovaná," sdělil Šándor. Podstatné je podle něj také vytipovat například únikové cesty či dostupnost nemocnice. „To by měla ochranka před návštěvou každého státníka dopředu provést," prozradil Šándor. Dodal, že pravidla ochrany hlavy státu jsou přesně stanovena a nedají se měnit.

V terénu kromě policistů z mnoha útvarů budou i městští strážníci. „Budeme se podílet na celém opatření, které je řízeno Policií ČR. Vzhledem k charakteru akce se k tomu ale blíže vyjadřovat nebudeme," sdělila mluvčí libereckých strážníků Daniela Bušková.

Ticho kolem Vondrouše

Policisté budou nejen doprovázet kolonu vozidel s Milošem Zemanem, ale také monitorovat okolí v místech setkání s lidmi. Jejich úkol je jasný, zajistit veřejný pořádek. „Nebude to o tom, že bychom sledovali konkrétní osobu," odpověděla Světlá na otázku, zda budou policisté preventivně monitorovat Pavla Vondrouše. Ten se nechvalně proslavil tím, že v roce 2012 vystřelil v Chrastavě na Liberecku na předchozího prezidenta Václava Klause z airsoftové pistole. „Nikdo mě nekontaktoval. Proč také, jsem spořádaný občan," řekl Deníku Vondrouš s narážkou na verdikt soudu. Dělník, který chtěl svým činem upozornit na některé sociální jevy a stav současné společnosti, se podle svých slov nechystá ani na některá z avizovaných setkání prezidenta Zemana s občany. „Se stavem společnosti spokojen nejsem, změny jdou pomalu, ale na setkání se rozhodně nechystám," řekl.

Svou osobní zkušenost 
s ochranou hlavy státu má i někdejší ředitel odboru vnitřní politiky kanceláře prezidenta Václava Havla a liberecký politik Jan Šolc. „Prezidentské cesty po krajích republiky byly a jsou vypjatými dny celé prezidentské kanceláře. I když je všechno naplánováno na minutu (skutečně je na to vypsán ‚minutovník'), vyvstávají nečekané situace, které se musí řešit bleskově," potvrdil. V plném zápřahu je podle něj především ochrana prezidenta. „Vzpomínám si na průjezd jedním malým městečkem, kde stál u křižovatky chlap jako stodola a vysoko zvednutou pravicí počítal provokativně na prstech, kolik projelo vozů prezidentské kolony, mezi nimi také sanitka, požární vůz či auta ochranky. Pokud si vzpomínám bylo to vždy tak sedm vozů, ale i víc. Toho chlapa jistě nezajímalo, že je na to vládní výnos," dodal Jan Šolc.

Do Liberce zamíří prezidentská kolona z Prahy v pondělí ráno, k budově krajského úřadu má dorazit před jedenáctou dopoledne. Motoristé se však nemusejí obávat žádných podstatných komplikací v dopravě. Policisté totiž žádné uzavírky nechystají.

„Je ale velmi pravděpodobné, že dojde pouze k dočasnému omezení dopravy v místech, kudy bude zrovna projíždět prezidentská kolona, případně mohou být uzavřeny silnice vedoucí k místům, jako je náměstí, kde se prezident setká s lidmi," doplnila policejní mluvčí.

Z programu třídenní návštěvy prezidenta Miloše Zemana v krajiNa třídenní návštěvu Libereckého kraje přicestuje prezident ČR Miloš Zeman v pondělí 9. června. Nejprve navštíví oficiální představitele města a kraje, poté bude besedovat se studenty na SPŠSE. V 16.20 se setká 
s občany Liberce na náměstí před libereckou radnicí. Následovat bude prohlídka židovské synagogy a setkání s osobnostmi kraje v kavárně Pošta. V úterý navštíví prezident Veterinární základnu Armády ČR 
v Chotyni a setká se s představiteli a obyvateli Hrádku nad Nisou. Poté odjede do České Lípy a ve středu navštíví Jablonec nad Nisou.