Špatné počasí je už tradičně spojeno s oslavami na Ještědu, stejně jako osobnost Jitky Mrázkové, která už dvanáct let připravuje jejich program. Každý rok si zvolí nějaké téma, letos ovládli dramaturgický plán klauni a červené nosy.

„Dnes se pokusíme o nový rekord v počtu nejvíce klaunů s červenými nosy na nejvyšším místě," řekla Mrázková a dodala, že rekord bude pokořen, i kdyby se sešli pouze tři lidé. „Nevím o žádné jiné akci, kde by se sešli klauni ve 1012 metrech nad mořem. Každopádně nosů jsme nakoupili asi 500," vysvětlila.

Přetížená lanovka si musela dát pauzu

Oslavy trvaly už od rána, zahájil je jako každoročně závod ve vynášení piva na vrchol Ještědu, který startoval od spodní stanice kabinové lanovky. Ta jezdila nepřetržitě od zahájení oslav v 10 hodin dopoledne. Letos povolaly České dráhy, které lanovku provozují, do práce více průvodčích než v minulých letech, aby bylo možné jezdit v kratších časových intervalech. „Jsme schopní odbavit až pět tisíc lidí za den. Dnes jezdíme nonstop a zatím se netvoří dlouhé fronty," řekl průvodčí Zdeněk Novák. Většina návštěvníku vyrazila na vrchol právě lanovkou, která si musela prorážet cestu na Ještěd vlhkou mlhou. Teprve okolo půl druhé odpoledne se mlha na chvíli rozestoupila a z Ještědu se naskytl krásný výhled na Liberec.

Po odjezdu automobilových veteránu, kteří zaparkovali na několik hodin před horským hotelem, se lanovka musela na chvíli zastavit. Mokrá lana a nepřetržitý provoz donutil průvodčí provoz zastavit asi na 20 minut.

Celodenní program probíhal kvůli nepříznivému počasí uvnitř hotelu. Děti se vyřádily ve Škole klaunů skupiny BonneB art, viděly loutkové představení o Červené Karkulce a pohádku O Smolíčkovi Divadla Na cestě. Otevřenou restaurací pak zněla hudba skupiny Nautica. Z prostor baru, který se do původního stavu snaží dostat sdružení Ještěd 73, pozorovala vystoupení i krajská radní Hana Maierová.

„Program jsme přesunuli po loňských zkušenostech raději dovnitř. Zatím panuje dobrá nálada. Loni na oslavy Ještědu dorazilo asi osm a půl tisíce lidí. Zatím to vypadá, že to bude letos o něco méně, ale zase to bude pohodlnější pro návštěvníky," řekla Maierová, která se účastnila i autogramiády knihy Ještěd 11x jinak. Podpisy s věnováním do knihy psal návrhář původního interiéru hotelu a jeho doplňků Otakar Binar, který dohlíží na postupnou obnovu. Při loňských slavnostech byl slavnostně představen salonek s novým vybavením, které vzniklo právě podle původních návrhů Binara.

Nyní se spolek Ještěd 73 snaží o obnovu hotelového baru, do kterého zatím přibyly jen barové židličky. Návštěvníci mohli také přispět na potáhnutí kultovních závěsných křesílek, které visí na chodbě hotelu Ještěd. „Kdokoli se nechá u nás vyfotit a zaplatí 200 korun, získá fotografii na křesílku a přispěje na jejich obnovu," řekla obsluha fotokoutku v dolní části hotelu. Oslavy Ještědu probíhaly celý den i ve městě. Nechyběly projížďky historickou tramvají a venkovní soutěže pro děti.