VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Obnova se podařila, pivovar už vydělává, říká v rozhovoru Marek Vávra

Frýdlant – Nejen o pivovaru a pivu se bavil redaktor Deníku s majitelem pivovaru Markem Vávrou.

14.1.2018
SDÍLEJ:

MAREK VÁVRA. Majitel pivovaru.Foto: ČTK

Pivovarský areál na okraji Frýdlantu, jen kousek od tamního zámku, ještě před pár lety chátral. Dnes už tvoří neoddělitelnou součást regionu. V zámeckém pivovaru se vloni v létě poprvé dostali do černých čísel, připravují tam až 45 druhů piva. „Do tolika experimentálních piv bych se sám nepouštěl, ale zákazníci si to žádají,” říká zakladatel frýdlantského pivovaru Marek Vávra. Mnohem důležitější je prý udržení stabilní chuti nejrozšířenějších druhů piv.

Přesto právě i za různými netradičními pivními produkty lidé do Frýdlantu jezdí. Třeba v zimě za pivním svařákem. Co to vlastně je?
Pivní svařák děláme už dva roky. Myšlenka pochází z Německa, u nás v Česku se to příliš nedělá. Je to svařené pšeničné pivo, do kterého se přidává koření jako do vína.

Jaký byl rok 2017 ve frýdlantském pivovaru?
Bodovali jsme v soutěžích, už podruhé jsme vyhlášení jako nejlepší český minipivovar podle ročenky Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského. To je pro nás velký úspěch.

Čím si jej vysvětlujete?
Děláme pivo s láskou a používáme nejlepší suroviny bez chemických úprav.

Pivo s láskou se asi snaží připravovat většina minipivovarů, v čem tkví rozdíl?
To je otázka na naše zákazníky, pivo jim prostě chutná. Soutěže, ve kterých bodujeme, jsou anonymní. Porota netuší, které pivo zrovna ochutnává.

V Česku je více než čtyři sta minipivovarů. Není to na tak malou zemi příliš?
Není. Většina minipivovarů vaří pivo výhradně pro potřebu své restaurace, takže si vzájemně nekonkurují. Zájem zákazníků o řemeslné a lokální potraviny je velký a navíc stoupá, na trhu je podle mne místo i pro tisíc minipivovarů.

Kolik piva nyní vytočíte?
V roce 2014, když jsme začínali, jsme vyrobili 500 hektolitrů piva. Od té doby rosteme zhruba dvojnásobně, v roce 2016 jsme měli už téměř 4000 hektolitrů, vloni skoro 8000 hektolitrů. Dříve nás brzdila technologie, dnes nás brzdí logistika. Přesto letos plánujeme opět dvojnásobně navýšit výstav.

To už se dostanete z kategorie minipivovarů.
Podle české klasifikace. V jiných státech jsou jako minipivovary brány i ty, které vyrobí třeba do sta tisíc hektolitrů. Primárně tam jde spíše o řemeslný způsob výroby, ne o množství vyrobeného piva.

Kde se rozvoj pivovaru zastaví?
Na začátku dvacátého století, kdy pivovar vlastnil rod Clam-Gallasů, se tu vyrobilo až 40 tisíc hektolitrů piva za rok. To je podle mne reálné i v blízké budoucnosti.

Jaká je role pivovaru v regionu? Zaslechl jsem i názor, že jste pro Frýdlantsko jakousi záchranou či oživením.
Oživení je lepší výraz. Je pravdou, že řada turistů jede ve Frýdlantu přímo k nám do pivovaru, proto se je snažíme posílat i do města a dáváme jim tipy, kam se jít podívat dál. Těší mě, že region pomáháme zviditelňovat naším pivem.

Vaše pivo jsem pil i v Praze, v Brně, daleko za hranicemi regionu. Vyvážíte ho i do zahraničí?
Zatím ne. Doteď jsme se soustředili na český trh, ale v budoucnu bychom chtěli pivo vyvážet i za hranice. Pro začátek vidím možnost vyvážet do příhraničí, jelikož Poláci a Němci tvoří již dnes třetinu návštěvníků pivovaru.

V jaké je pivovar finanční kondici?
Udržet pivovar v neustálém růstu si žádá nemalé náklady. Veškerý zisk putuje zpět do pivovaru, ať už do výroby či rekonstrukce areálu.

Pivovar nevlastníte sám, vaším společníkem je kontroverzní spekulant s nemovitostmi Lukáš Plechatý. Ten je známý tím, že za podezřelých okolností zbohatl na prodeji pozemků pro mistrovství světa v Liberci. To vás neznepokojuje?
Četl jsem tuto informaci v novinách a osobně jsem pana Plechatého neznal. Dle mého názoru přemýšlí jako obchodník, který investuje peníze, aby z nich získal další peníze. Doufám, že mou vizi rozvoje pivovaru ctí. Je nutné říci, že bez něj by pivovar nevznikl, neměl jsem jinou možnost, jak pivovar zachránit.

Jakto?
Pan Plechatý se stal společníkem firmy v roce 2013, kdy pivovar potřeboval na rozjezd nemalé finanční prostředky. Po odmítnutí několika investorů a bank, které nebyly ochotny investovat v této destinaci, byla jediná možnost vzít pana Plechatého do firmy jako investora. Naše spojení je pouze obchodní. Provoz a rozvoj pivovaru stál doteď pouze na mé osobě.

Lukáš Plechatý se ale podle obchodního rejstříku stal před pár týdny druhým jednatelem pivovaru. Nemáte pocit, že by ho mohl mít zájem nějak poškodit?
Já nefunguji na základě pocitů. Pan Plechatý má nyní v pivovaru stejnou pozici jako já, je společník a jednatel. Poškodit pivovar může kterýkoliv z nás. Zda má takovýto zájem pan Plechatý, se musíte optat jeho. Každopádně já takový záměr nemám. Má vize je udržet pivovar životaschopným, dále jej rozvíjet, a pomoci tak rozvoji regionu.

Budete se chtít na rozvoji regionu podílet i z pozice politika? Už jednou jste se ucházel o senátorské křeslo a za pár měsíců budou komunální volby…
Největším úkolem mého života bylo obnovit pivovar. Když bude možnost pomoci regionu jakýmkoli způsobem, rád to udělám, ať už to bude dobrá rada nebo politické angažmá.

Co podle vás Frýdlantsku nejvíce chybí?
Největší problém, který region má, je silniční dopravní spojení. Není možné aby lidé dál dojížděli stávajícím způsobem. Region byl vždy od Liberecka oddělen horami, dnešními technologiemi už je ale umíme překonat.

Narážíte na novou silnici?
Rychlostní silnice by Frýdlantsku ohromně pomohla. Mladí lidé by v regionu zůstávali nebo se sem dokonce stěhovali. Vznikalo by zde více firem a zvedala by se i průměrná mzda. Frýdlantsko navíc oproti satelitním městečkům kolem Liberce nabízí infrastrukturu a levné nemovitosti, o které by měl v budoucnu někdo starat.

Autor: Adam Fogl

14.1.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 18 000 Kč

Číšníci a servírky ČÍŠNÍK/SERVÍRKA V HOTELU. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 23000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Do našeho týmu hledáme kolegu na pozici číšník/servírka., Požadujeme příjemné vystupování, časovou flexibilitu, základní znalost NJ či AJ vítána. Pokud s podobnou profesí nemáte zkušenost, ale rádi se učíte novým věcem, zaučíme vás. Budete se starat o naše hosty během snídaní, zavážet občerstvení do salónků, komunikovat s hosty, obsluhovat během obědů a večeří., Práce od 6.30 do 14.00 hod. a od 14.00 do 22.00 hod., víkendy dle domluvy s ostatními kolegy., Zaměstnanecké výhody: personální stravování za 35,- Kč, firemní večírky, odměny dle odvedené práce, příjemný přátelský kolektiv, možnost plánování směn dle potřeby., Hlásit se e-mailem nebo telefonicky od 9.00 do 16.00 hod.. Pracoviště: Hotel liberec s.r.o., nám. Šaldovo, č.p. 1345, 460 01 Liberec 1. Informace: Martina Zdvořáková, +420 606 262 351.

Výroba - Výroba Obsluha strojů 15 000 Kč

Obsluha strojů a zařízení na výrobu a zpracování papíru OBSLUHA STROJŮ A ZAŘÍZENÍ NA VÝROBU A ZPRACOVÁNÍ PAPÍRU. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Obsluha automatického tiskového a výsekového stroje spočívá v nastavení stroje a jeho obsluhy v průběhu zakázky., Vhodné pro zájemce z Příšovic, Turnova a okolí., Hlásit se telefonicky nebo e-mailem.. Pracoviště: Wassa s.r.o.-002, 463 46 Příšovice. Informace: Milena Holubová, +420 484 801 381.

Výroba - Obsluha ostatních stacionárních strojů a zařízení 16 300 Kč

Obsluha ostatních stacionárních strojů a zařízení jinde neuvedená VÝROBCE BROUŠENÝCH KAMENŮ - NASAZOVÁNÍ. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16300 kč, mzda max. 19200 kč. Volných pracovních míst: 6. Poznámka: Náplň práce:, * nasazování šatonů a tvarových kamenů do fólie, Požadujeme:, * vzdělání SO, ÚSO , * schopnost samostatné práce i práce v kolektivu, * komunikativnost, * práce v jednosměnném provozu , * odpovědný přístup k práci, * ochota učit se novým věcem, * důraz na jemnou motoriku rukou, Nabízíme:, * dobré platové podmínky, * kvalitní zaškolení a profesní rozvoj, * zaměstnanecké výhody, bohatý balíček zaměstnaneckých benefitů , Nástup: dle dohody, Místo výkonu práce: Liberec - Minkovice, Kontakt: , Preciosa, a.s., Petra Stolínová, Tel.: 488114233, E-mail: petra.stolinova@preciosa.com, Naše společnost uznává jako plnohodnotný doklad Vaší kvalifikace na danou, pracovní pozici také odpovídající osvědčení o profesní kvalifikaci dle zákona, 179/2006 Sb.. Pracoviště: Preciosa, a.s.-002, Sklářská, č.p. 92, 463 12 Liberec 25. Informace: Petra Stolínová, +420 488 114 233.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník 20 000 Kč

Skladníci, obsluha manipulačních vozíků SKLADNÍK. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: platný průkaz na VZV podmínkou, fyzická zdatnost, zaslat životopis e-mailem nebo se hlásit předem telefonicky. Pracoviště: Mocca, spol. s r.o.-001, Ruprechtická, č.p. 848, 460 01 Liberec 1. Informace: Hana Černošová, +420 733 619 839.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

V pondělí se v odpoledních hodinách na křižovatce ulic Šamánkova a Masarykova u zastávky Průmyslová škola srazila tramvaj s vozidlem Technických služeb.

Tramvaj se u liberecké průmyslovky střetla s vozidlem Technických služeb

Finále závodu světové série horských kol ve fourcrossu JBC 4X Revelations proběhlo 14. července v bike parku Dobrý Voda v Jablonci nad Nisou. Na snímku je doprovodný závod Revelations Big Air - MTB freestyle.
24

OBRAZEM: Bikeři létali vzduchem. Už pošesté slavil úspěch Tomáš Slavík

FOTO: Se štětcem v lese. Turisté hledají značkáře

Liberecký kraj – Údržba značení. Světově nejhustější síť turistických značek už třicet let udržuje Jaromír Růžička z Klubu českých turistů (KČT).

Liberecká Thálie pokračuje. Na konci srpna bude vyhlášení výsledků

Liberec – V úterý vyjde v Libereckém deníku další kupon, pomocí něhož můžete dát hlas svému oblíbenému herci, pěvci či tanečníkovi z libereckého Divadla F. X. Šaldy.

Školní spoj ve stromě a kosení jako české tchai-ťchi: zhlédněte videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 13. až 15. července 2018.

Do pohraničí přišel Ladislav Albrecht s rodinou po válce. Naučil se tu řemeslo

Liberecký kraj /ROZHOVOR/ – Přinášíme další díl nového seriálu Příběhy pamětníků z Libereckého kraje. Projekt vznikl za podpory Libereckého kraje. Další díl vyjde za dva týdny, opět v sobotním vydání Deníku. 

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT