Náměstek primátorky pro technickou infrastrukturu Lukáš Martin (ČSSD) vysvětlil, že město dosud nespustilo fontánu u Plazy nejen kvůli tomu, že radnice šetří.

„Zkoušeli jsme nový ovládací systém, Dosud se u Plazy zapínaly vodotrysky ručně. Nyní to budeme dělat pomocí mobilního telefonu, na dálku. To nám umožní rychleji je vypnout v okamžiku, kdy třeba náhle přijde bouřka," řekl Lukáš Martin. „Vodotrysky zapneme co nejdřív, hned, jak se vyčasí a přijdou další vedra," slíbil.

Město Liberec spravuje 5 fontán a 7 pítek. Roční náklady na údržbu se šplhají až do výše přes 460 tisíc korun. „K tomu je potřeba připočítat zálohy na vodu a energie. Záloha na vodu přijde ročně na 129 693 korun, elektřina na 228 458 korun," upřesnila mluvčí magistrátu Pavlína Stránská.

Všechny vodní prvky budou spuštěny až do konce října, pak je technické služby, jež se starají o údržbu, zazimují. Výjimku tvoří jen Neptunova kašna, která bývá v provozu i přes zimu.

„Kvůli úsporám bude tento rok u Plazy dosahovat výška vody jen třiceti centimetrů. Vloni totiž docházelo kvůli silnému větru k velkým ztrátám," uvedla Pavlína Stránská s tím, že letos, kdy fontána u Plazy vyschla, na magistrát volali jen dva občané města. Ptali se, proč je fontána vypnutá.

Lidem fontána před Plazou hodně chybí.

„Vadí mi, že vodotrysky nestříkají. Přinášely příjemné osvěžení vzduchu v horkých dnech, A děti si tady vyhrály," zlobila se včera odpoledne u Plazy starší žena. „Škoda jen, že vodu často využívali sociálně slabí k očistě celých svých početných rodin," dodala.