Poslední provozovatel oblíbené restaurace v libereckých Lidových sadech měl Formanku v nájmu sedm let. Za tu dobu si získala velkou popularitu. Někteří ze „štamgastů" dokonce vytvořili skupinu tzv. pravidelných denních návštěvníků (PDN). Když ZOO Liberec, která restauraci, stejně jako celý areál, nově spravuje, od září neprodloužila nájemní smlouvu provozovateli Radkovi Niesnerovi, rozhodli se členové PDN uspořádat stylové rozloučení.

Vzpomínáme…

„Protože toto loučení nemělo být smutné, byla k tanci a poslechu pozvána známá kapela. Náznak smutku představovalo jednak vyvěšení smutečních fáborů, jednak PDN a mnozí další přinášeli smuteční věnečky s nápisem ‚VZPOMÍNÁME' a rozsvěcovali na stolech hřbitovní svíčky. Ve vzniklých debatních kroužcích se vzpomínalo na veselé i smutné příhody z časů, které strávili v této fajn hospodě," popsal atmosféru rozlučky jeden z pravidelných hostů Jaromír Gazda, který je zároveň autorem vzpomínkové brožury, která připomíná historii restaurace. Formanka byla známá hlavně díky levnému polednímu menu a rychlé obsluze. Dojížděli sem úředníci z centra města, chodili sem místní i turisté

Obsluha byla vždy s úsměvem

„Jsem singl, jak se dnes říká moderně, a nevařím si. Do Formanky jsem chodil hlavně proto, že výborně vařili, nebylo to drahé a měli dobré pivo. Navíc obsluha byla vstřícná a vždy s úsměvem," vyjmenoval důvody, které ho nutili se do restaurace vracet, Jaromír Gazda. Dodal, že během několika let, kdy tam pravidelně docházel, poznal spoustu nových lidí. Na otázku, jestli bude do Formanky chodit i po rekonstrukci, odpověděl nejistě: „Uvidíme, podle informací, které zatím máme, by tu měla vzniknout luxusní restaurace a nevím jestli mi bude stačit důchod,"

Po rekonstrukci vznikne podle slov ředitele ZOO Liberec Davida Nejedla, nová Formanka, která by měla poskytnout větší komfort, ale zachovat ráz „české hospůdky." Provozovat restauraci bude sama zoologická zahrada, která spravuje prostor Lidových sadů. Zoo využije vlastní personál, ale nevylučuje ani vytvoření nových pracovních míst. „Hodláme rozšířit nejen služby, ale i prostor. Za dobrého počasí chceme do provozu zapojit i terasu Lidových sadů," řekl Nejedlo. Restaurace byla v nově zbudovaném areálu otevřena poprvé v roce 1901.