Zatímco v nížinách odtávají poslední zbytky sněhu, obleva zatím neohrožuje provoz v lyžařských areálech. O uplynulém víkendu se lyžovalo jak na Ještědu, tak na Javorníku.

Ještěd: Sněhu je víc než dost

Máte v plánu vyrazit na Ještěd? Počasí tomu určitě nebrání. „Sněhu máme habaděj. Na Ještědu nám leží 50 až 80 centimetrů a sezona je pořád v plném proudu. Pokud se budou v noci držet teploty kolem nuly a nepřijdou deště, ski areál by měl fungovat ještě dva až tři týdny bez problému. V průběhu týdne jsme mohli říct, že od 22. prosince máme šedesátitisícovou návštěvnost,“ řekl novopočený ředitel sportovního areálu Ještěd Jan Svatoš.

I přesto, že se uplynulý týden nesl v duchu jarních prázdnin na Liberecku, na návštěvnosti se volno školáků příliš neprojevilo. „Je to tak. Město se kupodivu o prázdninách vylidní a na sjezdovkách je poněkud prázdněji. Naopak nadcházející prázdniny v Ústeckém kraji nám návštěvnost mohou zvednout. Pěkné počasí přilákalo návštěvníky už teď o víkendu. Můžu říct, že se denní návštěvnost pohybuje kolem 1500 až 2000 lyžařů,“ doplnil Jan Svatoš.

Sezona nekončí ani na Javorníku, kde je kolem tří desítek centimetrů sněhu.

Podmínky nejsou ideální

Pro milovníky zimních sportů není, nebo spíše nebyla, letošní zima úplně ideální. Ski areál na Ještědu začal fungovat až v posledních dnech uplynulého roku, zima navíc nebyla tak dlouhá jako jindy. „Většinou chodím na snowboard o víkendu, ale letos jsem to musela omezit. Na Ještědu jsem tuhle zimu podruhé a musím přiznat, že je to nejhorší sezona. Nejdřív sníh nebyl, pak mrazy a teď to taje. Sníh je úplně zmrzlý a většinou snad není upraven ani rolbou. Když to shrnu, nejsem s podmínkami jak v posledních dnech, tak ani tuhle zimu spokojená,“ prozradila Nikola Kosejková z Liberce, návštěvnice ski areálu Ještěd. Její slova potvrzuje i Jan Svatoš. „Podmínky skutečně nejsou úplně ideální, ale ski areál jede naplno a zatím ani žádné omezení provozu neplánujeme. V těchto dnech stále funguje i večerní lyžování. Zní to divně, ale sezonu většinou ukončuje nezájem návštěvníků než nedostatek sněhu,“ řekl závěrem Jan Svatoš. Symbolickým ukončením sezony na Ještědu by mohl být amatérský závod pro děti i dospělé 14. března na sjezdovce F10.

Nepříliš ideální podmínky hlásí i další okolní areály. Naopak v Harrachově po deštích svah opět zmrzl a návštěvníci se můžou těšit na komfortnější svezení.