„Takhle vypadá mateřská škola v Semilech,“ ukazoval tehdy premiér novinářům papír s vytištěnými fotografiemi, který mu několik hodin předtím věnovala starostka Semil Lena Mlejnková. Fotky znázorňovaly tamní mateřinku, která je v nevyhovujícím stavu. Město už má přitom projekt nové. „Paní starostka potřebuje peníze, tak to je jediné, co jsem fakt slíbil. A ještě dvě školky, v Šimonovicích a Hejnicích,“ řekl v březnu Babiš.

Několik měsíců po vládní návštěvě je premiérův slib splněn napůl. Ministerstvo pro místní rozvoj skutečně vypsalo nový dotační program na výstavbu nových školek a zkapacitnění těch stávajících. „Finance z této výzvy mají zajistit dostatečné kapacity kvalitních a cenově dostupných zařízení a tím umožnit lepší zapojení rodičů s dětmi předškolního věku na trhu práce,“ uvedla ministryně Klára Dostálová.

Václav Dvořák a jeho kniha Písečníci a bludný asteroid.
Pedagog z Technické univerzity Václav Dvořák napsal sci-fi pro malé čtenáře

O peníze ale projevilo zájem 173 žadatelů z celé republiky, dohromady požádali o zhruba 3,5 miliardy korun. Ministerstvo přitom na školky z evropských peněz vyhradilo „jen“ 600 milionů. Částka tak nebude stačit. Mezi žadateli se ocitly i Semily, jejichž starostka Lena Mlejnková kvituje vypsání dotačního titulu s povděkem. „Ukazuje se, že zde podobný titul doopravdy chyběl, jde o dlouhodobě podfinancovanou oblast,“ uvedla.

V Semilech má vyrůst novostavba na místě provizorní školky Pod Vartou, pojmout má stovku dětí a stát má 95 milionů. „Už nám přiznali dotaci 25 milionů z operačního programu Životní prostředí. Pokud by nevyšla tato dotace, museli bychom se rozhodnout, zda do toho jít s vlastními prostředky. Školku potřebujeme,“ dodala Mlejnková.

ZKUŠENOST. „Novinář musí mít kromě znalostí i lidský postřeh a musí umět vidět souvislosti,“ tvrdí zkušený rozhlasový komentátor Jan Petránek.
Na novináře Jana Petránka vzpomíná i Josefův Důl

Žádost o dotaci podaly také Babišem zmíněné Hejnice. I tady mají připravený projekt na novou školku v Nádražní ulici pro 155 dětí, žádají proto o zhruba 52 milionů. Starosta Jaroslav Demčák ale šance příznivě nevidí. „Moc tomu nevěřím, myslím, že to je spíš jen pokus. Když uspěje jedna žádost z Liberecka, tak budeme rádi,“ řekl Demčák. V obci už dokonce reálně zvažují, že by školku postavili za vlastní peníze.

Šimonovice, ležící v sousedství Liberce, by pak rády dosáhly na téměř 34 milionů. Dosud tu totiž školku vůbec nemají. „Měla by vzniknout dvě oddělení dohromady pro 48 dětí a také oddělení pro menší děti od dvou let pro 15 dětí,“ popsala starostka Leona Vránová.

JASNO PŘÍŠTÍ ROK

Školku podle ní obec potřebuje jako sůl. „Jsme nejrychleji rostoucí obcí v Libereckém kraji,“ připomněla Vránová. Za posledních 20 let tu přibylo 900 obyvatel, dnes zde žije téměř 1200 lidí, přičemž věkový průměr činí 36 let. Na rozdíl od starosty Hejnic je ale Vránová spíše optimistkou. „Věříme, doufáme. Žádost jsme podali jako druzí, nyní bude záležet na hodnotitelích,“ dodala.

Peníze - ilustrační foto.
Silnice, muzeum či nemocnice. Kraj chce utratit 3,4 miliardy

Kromě těchto obcí o peníze žádá také třeba Liberec, Jablonec, Doksy nebo Všelibice. To, kdo dotaci získá, by mělo být jasné v příštím roce.