Živnostenské úřady v Libereckém kraji vydaly podle odhadů zhruba 4000 koncesí na výrobu a prodej alkoholu. Je to zhruba 40 procent z celkového počtu živnostníků podnikajících v pohostinství. Podle vedoucího Krajského živnostenského úřadu v Libereckém kraji Jaroslava Horáčka jde zatím 
o předběžná čísla, přesnější data bude znát úřad koncem týdne. Živnostníci měli možnost získat oprávnění zdarma do minulého čtvrtku, teď už za něj musí zaplatit 500 korun.

Změnu přinesl nový zákon

Povinnost požádat o koncesi uložila podnikatelům novela živnostenského zákona. Jejím cílem je větší přehled o prodejcích lihu a lihovin a větší ochrana spotřebitelů před závadným alkoholem.

Vláda tím reagovala na metanolovou aféru, při níž od září 2012 zemřelo na otravu 47 lidí. Koncesi musí mít každý podnikatel, který vyrábí či prodává lihoviny s obsahem alkoholu nad 15 procent. 
Za prodej bez oprávnění hrozí nyní až milionová pokuta.

I přes vidinu případné sankce se minulý týden žádné fronty na živnostenských úřadech netvořily. Liberecký úřad vydal do zmíněného termínu 1040 koncesí, několik jich je ale ještě v řízení. „Uvedené číslo není ani polovina 
z tzv. hostinských činností, těch bylo na konci března 
v Liberci evidováno 2679," řekla ČTK mluvčí magistrátu Zuzana Minstrová.

Rušno nebylo příliš ani na živnostenském úřadě v Jablonce nad Nisou. Zdejší úřad vydal zatím kolem 420 koncesí, živnostníků s oprávněním pro hostinskou živnost je přitom bezmála 1100.

„Zhruba desítka podnikatelů vlastnících živnostenské oprávnění na hostinskou činnost si odmítla v rámci ohlášení změn zřídit koncesi 
na prodej alkoholu, většinou s odkazem na skutečnost, že v současné době ji nepotřebují a až ji budou potřebovat, tak si ji za poplatek vyřídí," doplnila mluvčí magistrátu Markéta Hozová.

V České Lípě požádali živnostníci 400 koncesí, to je méně než třetina z celkového počtu lidí podnikajících v pohostinství. „Od pátku zaplatí žadatelé správní poplatek 500 korun. Pokud ale živnostník teprve vstupuje do podnikání, ohlásí jednu nebo více živností včetně žádosti o koncesi na alkohol, tak zaplatí dvojnásobek," upozornila mluvčí českolipské radnice Kristýna Brožová.

Majitelé: Zbytečné papírování

O koncese žádali hlavně majitelé restaurací. Třeba majitel liberecké restaurace Plzeňka Ivan Duleba to ale považuje 
za zbytečnou byrokracii. Nevěří, že by to mohlo zabránit obchodům s nelegálním nebo pančovaným alkoholem. „Samozřejmě, že už koncesi mám, bez ohledu na ni jsem ale nikdy podezřelý alkohol nekupoval ani neprodával. Byl bych sám proti sobě," řekl Duleba ČTK.

Za jedno z pozitiv koncesí považuje vedoucí správního odboru jabloneckého magistrátu Petr Karlovský legalizaci doplňkové činnosti různých spolků a sdružení, jako jsou hasiči nebo zahrádkáři, kteří často pořádají plesy, zábavy či jiné kulturní a společenské akce. O koncesi na alkohol žádal například i majitel harrachovské sklárny a pivovaru František Novosad. „Na pivo to nepotřebuju, ale 
s naším stanem jezdíme 
na různé akce, kde vedle piva naléváme i jiný alkohol," uvedl.