Ostatní žádosti skončí v zásobníku pro případ, že peníze zbudou. Peníze jsou prakticky vyčerpány, lidé se ale nemusí bát, že se na ně nedostane. Už na podzim připravuje kraj další výzvu, ve které bude k dispozici zhruba desetinásobek - téměř 140 milionů korun. Novinářům to ve středu řekl hejtman Martin Půta (STAN).

NERVOZITA, HÁDKY, POTYČKY

Začátek současné výzvy provázela v pondělí na krajském úřadu nervozita, hádky i několik drobných potyček. Krajští úředníci si museli povolat na pomoc strážníky, aby situaci pomohli zklidnit. Žádost totiž bylo možné podat jen osobně nebo poslat poštou.

"Po této zkušenosti jsme se rozhodli, že připravíme elektronický systém," řekl Půta. Druhá výzva podle něj ukázala, že zájem o dotace roste. "Lidé už vidí u svých sousedů a známých instalované kotle a další opatření a těm lidem už také přišly peníze. To je nejlepší reklama na kotlíkové dotace," dodal.

Řidiči autobusů v Libereckém kraji otevřeně hovoří o stávce. Poslední výplatní termín ukázal, že přidáno dostali jen minimálně, někteří dokonce za leden brali méně.
Ve čtvrtek autobusy pojedou, stávka řidičů nebude

Dotace na výměnu kotlů rozděloval Liberecký kraj poprvé loni, kdy ze Státního fondu životního prostředí ČR dostal 140 milionů korun. Kraj dostal 1500 žádostí, z nichž bylo schváleno zhruba 1200.

KOLOTOČ MILIONŮ

Asi 70 projektů bylo vyřazeno proto, že nesplnily podmínky programu, ve 126 případech odstoupili sami žadatelé. Zhruba 90 projektů je v zásobníku a čeká, zda na ně zbudou peníze.

Podle mluvčí krajského úřadu Markéty Dědkové bylo zatím v první výzvě vyplaceno 108 milionů korun na 957 projektů, další se dokončují. "Nejvíc žádostí bylo podáno z Liberecka, Jilemnicka a Semilska," doplnila Dědková.

Dotace jsou určené pouze na výměnu kotlů. Kdo doma topí kamny, krbem nebo třeba plynovým kotlem, žádat nemůže. V současné výzvě lze žádat o dotace jen na tepelná čerpadla a kotle na biomasu, na podzim bude možné získat peníze i na kotle plynové či kombinované.

Zájemci mohou získat až 80 procent z maximální částky 150 tisíc korun, tedy až 120 tisíc korun. V oblastech se zhoršenou kvalitou ovzduší je podpora dokonce 85 procent.

Platí to pro domácnosti v České Lípě, Doksech, Mimoni, Liberci, Stráži nad Nisou, Cvikově, Kamenickém Šenově, Novém Boru, Skalici u České Lípy, Chotovicích, Okrouhlé, Ohrazenicích a Turnově.

Vyhlášení ankety Nejúspěšnější sportovec Libereckého kraje za rok 2016 proběhlo 4. dubna v libereckém Divadle F. X. Šaldy. Na snímku Eva Samková.
Nejúspěšnějším sportovcem se stala Koukalová. Pro cenu si došla jen Samková