Pozemky stát loni Čechošvýcarce vyvlastnil a žena přestože pět let s nikým nekomunikovala se svých majetkových práv najednou začala domáhat.Vyvlastnění pozemků jako takové bylo potvrzeno Krajským úřadem Libereckého kraje, které Pourová u Krajského soudu v Ústí nad Labem napadla. Krajský soud dne 1. března v občanskoprávním řízení vydal usnesení o odmítnutí žaloby. Pourové zatím běží zákonná lhůta k odvolání k Vrchnímu soudu v Praze.

„To, že krajský soud zamítl její námitku k rozhodnutí o vyvlastnění, vnímám jako další pozitivní krok směrem k výstavbě dané komunikace. Je to další, byť relativně malý hmatatelný posun v rozhodnutí krajského úřadu," pochvaluje si Josef Horinka (SLK), starosta Hrádku nad Nisou.

Radost je to ale prozatím jen předčasná. Pár dnů po obdržení rozhodnutí soudu vydal liberecký krajský úřad stavební povolení na zbylý úsek silnice. I to ale Pourová napadla. „Ve středu 13. března obdržel odbor dopravy od paní Pourové, prostřednictvím jejího právního zástupce, odvolání v řádném termínu. Stavební povolení tedy nenabude právní moci. Věc teď bude postoupena Ministerstvu dopravy," vysvětluje vedoucí odboru dopravy Jan Čáp.

Kauza vyvlastněné silnice

Územní rozhodnutí o stavbě silnice bylo vydáno Městským úřadem v Hrádku nad Nisou 8. února 2005. Proti tomuto rozhodnutí podala Jitka Pourová odvolání. Soud ponechal rozhodnutí v platnosti. Zástupci české strany se s majitelkou pozemků chtěli domluvit na ceně, ale Pourová nekomunikovala buď vůbec, a nebo prostřednictvím svých advokátů, které často měnila. K jakýmkoliv finančním nabídkám byla hluchá. Z části to snad pramení z jejího negativního postoje ke všemu českému. Proto vyvlastňovací úřad, (Magistrát města Liberec) vydal 24. května 2012 rozhodnutí o vyvlastnění vlastnických práv k pozemkům pro stavbu silnice. Znamená to, že Pourová dostane za půdu běžnou tržní cenu.

Opravných prostředků, kterých by ještě Čechošvýcarka mohla využít, mnoho nezbývá. V linii správního práva již všechny vyčerpala. Čeká se jen na přezkum rozhodnutí Ministerstvem dopravy a na verdikt Vrchního soudu.

Všichni zainteresovaní věří, že silnice se dokončí ještě letos. Na polské a německé straně už jsou všechny úseky hotové a plánují se v létě otevřít. Což zahustí už tak špatně průjezdnou I/35 vedoucí kolem Grabštejna.

„Bude-li stavební řízení hotovo do 31. března 2013, je dokončení silnice v listopadu 2013 reálné," nastínila už dříve mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinová.