„V tuto chvíli nám jde především o doplnění stavu, šest strážníků nám minulý rok odešlo ke státní policii, další do důchodu či na mateřskou dovolenou,“ popsal ředitel městské policie Ladislav Krajčík. Do budoucna by ale strážníci chtěli sbor posílit i výrazněji. „Liberec trpí podstavem, jiné sbory v republice mají okolo stovky strážníků,“ vysvětlil Krajčík. V Liberci jich aktuálně slouží 74.

Představení Školského vzdělávacího střediska ve Věznici Stráž pod Ralskem.
FOTO: Věznice ve Stráži pod Ralskem nově motivuje ke studiu

Náborový příspěvek už schválili liberečtí radní. „Státní policie poměrně silně konkuruje například výsluhami nebo náborovými příspěvky, proto jsme rozhodli, že i městská policie bude moci takto lákat uchazeče,“ řekl primátor Jaroslav Zámečník. Příjemce příspěvku se zaváže k práci u městské policie po dobu alespoň pěti let.

Liberecká městská policie stále zajišťuje službu i v nedalekém Frýdlantě, a to minimálně do března 2020. Působí tam dvoučlenná hlídka. „Jestli tam bude působit i poté, se bude odvíjet i od toho, jestli se podaří sbor posílit. Pokud by se to nedařilo, stáhli bychom je sem do Liberce,“ nastínil Zámečník. Frýdlant nově za službu zaplatí kvůli vyšším nákladům 4,5 milionu korun ročně, tedy o milion více než dosud.

Policie. Ilustrační snímek
V kraji je hrozivý nedostatek policistů. Odrazuje je nízký plat