Podávají proto návrh, aby sportovní rozpočet Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy byl v příštím roce navýšen o 800 milionů korun, tak jak před časem sliboval ministr financí Kalousek.

Josef Dobeš, jenž letos v březnu vzhledem k poměrům ve vládě rezignoval na post ministra školství, mládeže a tělovýchovy, to včera oznámil na semináři o budoucnosti sportu, pořádaném v Liberci v siídle krajského úřadu. Na konferenci vystoupila řada osobností sportovního a veřejného života, například místopředseda Českého svazu tělesné výchovy a předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta či hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler.

Více než třetinu požadované částky navrhuje Dobeš využít na podporu nejmladších sportovců. „Z těchto 800 milionů by bylo 300 milionů určeno výhradně na podporu mládeže ve sportovních klubech a jednotách. Práce s mladými talenty na této lokální úrovni má pro budoucnost českého sportu obrovský význam," připomněl Dobeš.

Liberecká konference byla třetí ze série akcí, na nichž Josef Dobeš coby čelný představitel nově vzniklého Hnutí pro sport diskutuje s představiteli odborné veřejnosti o budoucnosti českého sportu. „Pokud má mít tuzemský sport mezinárodní perspektivu, je nutné, aby byla obnovena sportovní infrastruktura na národní i regionální úrovni a abychom ke sportu přivedli mladou generaci. Ovšem nejen ji, naším cílem je, aby se sport stal přístupným pro každou věkovou a sociální skupinu," říká Dobeš.

Účastníci diskuse věnovali pozornost i lokálním tématům, konkrétně návrhu, aby jedna z libereckých sportovně zaměřených škol ztratila svůj sportovní status. „Existuje návrh, aby ZŠ Ještědská byla převedena z režimu sportovní školy do režimu běžné školy a snížil se počet hodin tělocviku z pěti týdně na dvě týdně. S tím nesouhlasím," popisuje Dobeš.

Poslanec se proto rozhodl písemně oslovit liberecké zastupitele, aby své rozhodnutí zvážili. „Jde to proti trendu podpory sportu a zdravého životního stylu. Nejde tu o peníze, možná spíš vedení školy podléhá současným trendům, kdy je zájem o sport spíše v pozadí. Cílem ovšem není rezignovat, ale s nadšením děti pro sport získávat. A to by měla určitě dělat právě tato škola, v jejíž dlouhé tradici najdeme asi osmnáct reprezentantů," vysvětluje Dobeš.

Podporu myšlenkám Hnutí pro sport již vyjádřila řada osobností; včera například lyžařští reprezentanti Jan Matura a Borek Sedlák, fotbalista David Lafata, majitel hokejových Bílých Tygrů Petr Syrovátko či gymnastická mistryně světa z roku 1979 Věra Černá.