V únoru, když mrzlo, musely děti, které chodí do Mateřské školy F. L. Věka v Liberci, zůstat doma. Jejich školka je totiž v tak žalostném stavu, že nešla vytopit na víc než 8 stupňů Celsia. Proto včera zastupitelé odsouhlasili, že město v areálu ještě letos postaví školku novou, složenou z upravených stavebních buněk.

Proti záměru protestovala jen opoziční Změna pro Liberec. Jejím zastupitelům připadala odhadovaná cena stavby přes 32 milionů příliš vysoká.

Cena je vysoká?

„Jsme rádi, že se konečně se školkou začne něco dít. Ale porovnávali jsme, kolik za kontejnerové školky dali v jiných městech. A tam jsme našli sumy od 10 do 19 milionů korun,“ namítla za Změnu Kateřina Absolonová. „Možná, kdybychom stanovili nižší cenu, nemuseli bychom prodávat kino Varšava. A ještě by nám zbyly peníze na rekonstrukce zchátralých školních tělocvičen,“ dodala.

Náměstek primátorky pro školství Kamil Jan Svoboda (Liberec občanům) vysvětlil, že uvedená cena je pouze odhadní a že nezahrnuje jen samostatné kontejnery, ale také například inženýrské sítě nebo podloží pod kontejnery.

„Věříme, že v následné veřejné soutěži dojdeme k mnohem nižší ceně,“ vysvětlil náměstek.

Už žádné odkládání

David Václavík (LO) připomněl zastupitelům, že školka je natolik zchátralá, že řešení nesnese odkladu. „Několikrát jsme se sešli s rodiči. Předložili jsme jim dvě varianty, tou druhou by byla nová školka na zelené louce. Rodiče nakonec sami dali přednost kontejnerové školce,“ uvedl.

Kapacita školky se stavbou z buněk navýší o 14 míst na celkových 84.

Protože město na stavbu nemá dost peněz, navrhli radní dodavatelský úvěr. Úroky se budou pohybovat ve výši od půl procenta do tří procent. Pro dodavatelský úvěr na stavbu školky zvedlo ruku 31 zastupitelů, tedy téměř všichni.