„Výsledek není pozitivní," přiznal volební manažer Pavel Žur, který zároveň kandidoval na druhém místě. „Jiné strany ale měly také mnohem vyšší očekávání, sehrála v tom roli nízká volební účast," dodal. Voliči prý podle něj daly přednost Starostům kvůli větším zkušenostem z komunální politiky.

Kandidátku Budoucnosti pro Liberecký kraj tvořili lidovci a další regionální politici. Ačkoli koalice kandidovala do zastupitelstva kraje poprvé, nešlo o žádné nováčky, například lídryně kandidátky Lidie Vajnerová už byla mezi lety 2008 a 2012 náměstkyní hejtmana, tehdy za Stranu pro otevřenou společnost. Do krajského zastupitelstva se pokusila dostat znovu už v roce 2012, ani tehdy ale neuspěla.

Budoucnosti nepomohla ani kampaň, která podle vyjádření Vajnerové pro server Náš Liberec vyšla až na 1,4 milionu korun. Strana nedosáhla ani tří procent hlasů, nemá tak nárok na státní příspěvek. Největší úspěch zaznamenala v okresu Semily, tam získala 5,11 % hlasů.

Nevyšel ani senát

Lidie Vajnerová neuspěla ani v boji o senátorské křeslo, s necelými pěti procenty skončila předposlední. Vajnerová proto ve druhém kole podpoří starostu Michaela Canova. "Oceňuji zejména jeho zkušenosti, myslím si, že bude lepším senátorem, než člověk, který pár let vaří pivo," uvedla zakladatelka liberecké IQLandie.

Budoucnost se nyní chce připravit na komunální volby, které se konají za dva roky. Uspět by chtěla především v Liberci a v Jablonci nad Nisou.