Pro norské lyžaře pečou chléb na významných akcích již od roku 1984, kdy se v Sarajevu uskutečnily zimní olympijské hry. Ani tentokrát nechtějí nic podcenit, a přestože do startu šampionátu zbývají zhruba tři měsíce, učí se v jedné z libereckých pekáren, jak připravit kvalitní norský chléb z českých surovin.

„Je to poměrně náročný úkol. Máme trochu potíže s kvalitou mouky. Jinak jsme ale s místní pekárnou velmi spokojeni. Lidé jsou k nám vstřícní, a i po technologické stránce máme vše, co potřebujeme,“ řekl Deníku vedoucí trojčlenného pekařského týmu Tor – Herman Naes, pro kterého bude liberecké mistrovství již třinácté v řadě.

Opět proto doufá, že napeče co nejvíce zlatých, stříbrných a bronzových dortů, které dostávají norští lyžaři v případě, že se umístí na medailových pozicích. Sportovci ze severské země přitom na svých závodních kombinézách nosí slogan Bread make winners – Chléb dělá vítěze.

„Sám jsem byl v minulosti aktivní lyžař. Přišlo mi proto samozřejmé, abych svůj koníček a zaměstnání nějakým způsobem spojil,“ poznamenal Tor – Herman Naes.

Se svým týmem bude každý den zásobovat čerstvým chlebem kolem stovky členů norské výpravy. Od sportovců až po servismany. Každý Nor si totiž na chléb velmi potrpí. V Norsku je právě chléb jednou ze základních potravin.

„Nikdy nechybí například u oběda. Jen pro ilustraci: Teplé jídlo vaří snad jen na třech školách v Norsku. Chléb s přílohou však seženete v každé kantýně,“ vysvětlil Tor – Herman Naes jeden z hlavních důvodů, proč si norská výprava vozí vlastní pekaře s sebou. „Jako potravina navíc obsahuje chléb mnoho karbohydrátů, které jsou pro stravování sportovců důležité,“ dodal vedoucí pekařského týmu.